|

Güney Kore Devlet Başkanının görevine son verildi

Güney Kore'de mahkeme 9 Aralık'ta görevden alınan Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin görevden alınmasını onayladı.

Yeni Şafak
07:58 - 10/03/2017 Cuma
Güncelleme: 08:20 - 10/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'in görevden alınması onaylandı.
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'in görevden alınması onaylandı.

Güney Kore'de mahkeme 9 Aralık'ta görevden alınan Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin görevden alınmasını onayladı.



Yolsuzlukla suçlanan Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin istifasını isteyen yüz binlerce kişi haftalar süren protesto gösterileri düzenlemişti.



Park Geun-Hye'nin yakın arkadaşı Choi Soon-Sil'in, Devlet Başkanının üzerindeki nüfuzunu kullanarak iş adamlarından kendi vakfı için bağış topladığı ortaya çıkmıştı.



Kasım ayı başında tutuklanan Choi Soon-Sil'in, devlet sırlarına da vakıf olduğu öne sürülmüştü. Park Geun-Hye, arkadaşını resmi işlerine karıştırdığını kabul etmiş ve özür dilemişti.



9 Aralık'ta Güney Kore parlamentosu tarafından görevden alınan Park, siyasi işlere karışamıyordu. Güney Kore mahkemesinde bugün alınan kararla Park'ın görevden alınması onaylandı.



Asya'daki gelişmelere etkisi


Yolsuzluk skandalı ile büyük bir krize sürüklenen Güney Kore'nin Asya bölgesinde yaşanan gerilimlerden de olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor. Park'ın Aralık ayında görevden alınmasından sonra, içeride büyük bir gerilimin yaşandığı Kore, bölgede ise Kuzey Kore ve Çin tehdidi ile karşı karşıya. Kuzey Kore'nin balistik füze programı ve Güney Kore karşısındaki tehditlerine karşı güvenliğini artırmaya çalışıyor. Güney Çin Denizi'nde artan gerilim ve Çin'in bölgedeki etkisini artırma girişimlerinin ardından Güney Kore'nin yakın müttefiki ABD, bölgedeki askeri gücünü artırma kararı aldı. ABD'nin de Güney Kore'ye Füze Kalkanı yerleştireceğini açıklaması Çin-ABD ve Güney Kore arasında büyük bir krize yol açtı.






#Güney Kore
#Park Geun
7 yıl önce