|

Güneye gelenler sokaklarda kalıyor

Terörist İsrail devletinin baskısıyla Gazze Şeridi’nin güneyine zorla göç ettirilen Filistinliler, burada da büyük insani dram yaşıyor. Halkın çoğu sokaklarda yaşıyor, en küçük ihtiyaçları için bile saatlerce sıra beklemek zorunda kalıyor.

Neslihan Önder
04:00 - 28/11/2023 Salı
Güncelleme: 01:31 - 28/11/2023 Salı
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

İsrail’in 50 gün süren soykırımının ardından gerçekleşen kısıtlı ateşkes, saldırıları kısa bir süre dursa da Gazze’de insani dram devam ediyor. Yaklaşık bir buçuk milyon Filistinlinin zorla göç ettirildiği Gazze’nin güneyinde insanlar açlık, soğuk ve imkansızlıklarla boğuşuyor. Gazze’den tahliye olmayı reddederek insanlara yardımcı olmaya çalışan Türk vatandaşı Rukiye Demir, kuzeyden göç eden halkın çoğunun sokaklarda kaldığını anlattı.

YOLLARDA SALDIRIYA UĞRADILAR

İnsanların en ufak bir ihtiyaçları için dahi neredeyse 1 kilometre uzunluğundaki sıralarda beklediğini söyleyen Demir, “Hastane, okul ve mülteci kamplarında kalanların haricinde binlerce kişi sokakta. Malzeme bulabilen insanlar sokaklara çadırlar kurdu. Ateşkesle birlikte bazıları kuzeydeki evlerine geri dönmeye çalışsa da yollarda saldırıya uğradılar” dedi.

EŞYALARINI BİLE ÇALDILAR

Ateşkes sürecinde evlerine biraz olsun yakınlaşan ya da bölgedeki yakınlarından bilgi alanlar ise yıllardır binbir güçlükle inşa ettikleri yuvalarının tarumar edildiğini öğrendi. Gazze’de bombardımanlardan darbe almayan ev ve iş yerleri de İsrail askerleri tarafından yağmalandı. İçerisindeki para ve değerli eşyalar da çalındı. Yapılan hırsızlıktan gocunmayan İsrail askerleri, Gazzelilerden çaldıkları ürünleri sosyal medya hesaplarından paylaşmayı ihmal etmedi.

KIŞLIK KIYAFET BULAMIYORUZ

Bölgede çok derin bir yoksulluğun yaşandığını anlatan Rukiye Demir, “Güneye gelenlerin yaşama mücadelesi sürüyor. Kışlık kıyafet bulamıyoruz, çocuklara pijama bile bulamıyoruz. Yardımlar kısıtlı da olsa girdi. Ve bu yardımlar Birleşmiş Milletler ile Filistin Kızılay’ına teslim ediliyor. Henüz dağıtıma başlamadılar ama başlasalar da kimlik istiyorlar. İnsanların kimlikleri, belgeleri hep enkaz altında kaldı. Nasıl yapılacak bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Rukiye Demir, hâlâ internetin ve şebekelerin kötü durumda olduğunu ve gün içerisinde çok kısıtlı saatlerde yurt dışındaki yakınlarıyla irtibat kurabildiklerini belirtti.



#Filistin
#Soykırım
#İsrail
6 ay önce