|

Gürcistan ordusu Osetya'ya girdi

Aa
00:00 - 8/08/2008 Cuma
Güncelleme: 09:39 - 8/08/2008 Cuma
Yeni Şafak
Gürcistan ordusu Osetya'ya girdi
Gürcistan ordusu Osetya'ya girdi

Gürcü askerlerinin, Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girdiği bildirildi.

Interfaks ajansının haberinde, askerlerin kuşatma altındaki kente girdiği, kentin güney kısmında çatışmalar olduğu belirtildi.


Gürcistan'ın ateşkes çağrıları ve ABD ile Rusya'nın da devreye girmesiyle dün sağlanan Gürcü-Oset ateşkesinden birkaç saat sonra ateşkes bozulmuş, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'nin ağır bir ateşe tutulduğu bildirilmişti.


Kentteki İnterfaks ajansı muhabiri, ateşin, Gürcü birliklerinin kontrolü altındaki bölgelerden geldiğini söylemişti.


GÜRCÜ ORDUSUNDAN TOPÇU ATEŞ AÇILDI

Gürcistan'ın, kuşatma altındaki Güney Osetya başkenti Tshinvali'ye açtığı topçu ateşi sırasında 3 Rus barış gücü görevlisinin yaralandığı ve karargahlarının zarar gördüğü belirtildi.


Rus İnterfaks haber ajansının haberine göre, Rus barış gücü sözcüsü, askerlerin karargahının şafakta Gürcü kuvvetlerinin açtığı ateş sırasında birkaç isabet aldığını söyledi.


Sözcü, olayda bazı kapı ve pencereleri parçalanan binada zarar meydana geldiğini, binadaki 3 askerin de yaralandığını kaydetti.


Öte yandan Gürcistan İçişleri Bakanlığı, İnterfaks ajansının, “Gürcü askerlerinin Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girdiği” yolundaki haberini yalanladı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, İnterfaks'ın haberi için “Bu doğru değil” dedi.

Gürcü askerlerinin başkente henüz girmediğini belirten sözcü, ancak Rusya'dan Güney Osetya'ya giren iki kamyon konvoyuyla çatışmalara girdiklerini, başkente ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Sözcü, sivillere kenti terk etmeleri için süre tanımak istediklerini de kaydetti.

İnterfaks ajansı, Gürcü askerlerinin Güney Osetya'nın başkentine girdiğini, kentin güneyinde çatışmalar olduğunu duyurmuştu.


“DAİMİ BARIŞA KADAR OPERASYONA DEVAM”

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Güney Osetya'daki askeri operasyonun daimi barışa ulaşılıncaya kadar süreceğini söyledi.

Gurgenidze, yaptığı kısa açıklamada, bu eylemlerin, halkın halen tehlike altında olması nedeniyle sürekli bir barışa ulaşıncaya kadar devam edeceğini bildirdi.

Gürcistan Başbakanı, sürekli barış sağlanır sağlanmaz da en kısa zamanda diyalog ve barışçı müzakerelere ilerlenmesine gerek olduğunu ifade etti.


RUSYA, DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPIYOR

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Dımitri Medvedev'in, Güney Osetya'daki çatışmalara ilişkin Moskova'nın stratejisi konusunda yardımcılarıyla durumu değerlendirdiği belirtildi.

Kremlin sözcüsü, “barışgücü görevi içinde kalan sivilleri savunmayı, Güney Osetya'da barışı restore etmeyi” amaçlayan Medvedev'in liderliğinde bir dizi tedbirin tartışılmakta olduğunu kaydetti.


BİNLERCE KUZEY OSETYALI VE ABHAZ ÇATIŞMA BÖLGESİNE GİDİYOR

Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesi ve Abhazya'dan binlerce gönüllünün, Gürcistan kuvvetlerine karşı savaşmak için Güney Osetya'ya gitmek üzere yola çıktığı bildirildi. Interfaks ajansının haberine göre, Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesinin Devlet Başkanı Taimuraz Mamsurov, “yüzlerce Kuzey Osetyalı Güney Osetya'ya gitmek üzere yola çıktı. Bu kişileri durduramayız ya da gitmelerini engelleyemeyiz” dedi.

Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın Devlet Başkanı Sergey Bağaşp da ajansa yaptığı açıklamada “bin kadar Ahbaz Güney Osetya'ya gitmek için yola çıktı” dedi.

Bu arada, Gürcistan'dan bir askeri yetkili Gürcü ordusunun, Güney Osetya'daki Gürcü köylerini bombardıman altına alan ayrılıkçı güçleri “etkisiz hale getirmek” için operasyonu sürdürdüğünü söyledi.

Gürcistan hükümeti, ateşkesin bozulması ile ilgili yaptığı açıklamada, bölgedeki sivilleri korumak için harekete geçmek zorunda bırakıldıklarını ileri sürdü.

Açıklamada, Güney Osetya'nın başkenti Shinvali etrafında çatışmaların yeniden başlamasından sonra Gürcü köylerinde sivillerin öldürüldüğü iddia edildi.

RUSYA: OPERASYON GÜRCİSTAN'A GÜVENİLEMEYECEĞİNİ GÖSTERDİ

Rusya, Güney Osetya'ya karşı operasyon başlatan Gürcistan'a sert tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bölgeye arabulucu olması için gönderdiği diplomat Yuri Popov, yaptığı açıklamada, “Gürcistan'ın hareketi tamamıyla akılalmaz bir harekettir ve Gürcistan liderliğinin güvenilirliğinin sıfır olduğunu göstermiştir” dedi. Popov, uluslararası topluluğun, Gürcistan'ın NATO'ya girme olasılığını yeniden gözden geçirmesini de istedi.


16 yıl önce