|

'Gürcistan seçimleri şaibeli'

Gürcistan'da muhalefet liderleri, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Levan Tarhınişvili'nin görevinden istifa etmesini istedi.

Aa
00:00 - 8/01/2008 Salı
Güncelleme: 14:36 - 8/01/2008 Salı
Yeni Şafak
'Gürcistan seçimleri şaibeli'
'Gürcistan seçimleri şaibeli'

Birleşik Muhalefet Hareketinin lideri Levan Gaçeçiladze, önceden bildirmeden gittiği Merkez Seçim Komisyonu binasında Tarhınişvili ile yaptığı görüşmede, seçime büyük oranda hile karıştığını ileri sürerek, kendisine verilen en az 500 bin oyun çalındığını da iddia etti.

Tarhınişvili'nin, seçime karıştırılan hile oyunlarına ortak olduğunu ve dolayısıyla görevinden bir an önce istifa etmesini istediklerini kaydeden Gaçeçiladze, görüşmede "Gürcistan halkını niçin aldatıyorsunuz? Gerçek sonuçları niçin halktan gizli tutuyorsunuz" diye sordu. Gaçeçiladze, seçim sonucunu protesto etmek amacıyla açlık grevine

başlayacağını da belirterek, "Mihail Saakaşvili ve Nino Burcanadze beni öldürünceye kadar mücadeleme devam edeceğim" dedi. Komisyon Başkanı Tarhınişvili ise kendisini bu göreve muhalefetin değil, parlamentonun seçtiğini belirterek, istifa etmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Tarhınişvili, binayı abluka altına aldığını söylediği muhalefet liderlerinin binayı terk etmesini ve bu tür kışkırtıcı hareketlere son

vermesini istedi. Gaçeçiladze ile birlikte birleşik muhalefet üyesi diğer parti liderlerinin de komisyon binasına gittiği bildirildi.

Muhalefet liderlerinden Giorgi Tortladze yaptığı açıklamada, komisyondan karşılaştırma yapmak için bölge seçim komisyonlarındaki sonuç protokollerini istediklerini belirterek, ellerinde aynı seçim bölgesinin iki farklı sonucu bulunduğunu kaydetti. Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti lideri Tina Hıdaşeli de Mihail Saakaşvili'nin lehine çıkan oy pusulalarının sahte olduğunu ve sonradan düzenlendiğini iddia etti. Gürcistan Yolu Partisi lideri ve eski Dışişleri Bakanı Salome

Zurabişvili, muhalefetin seçime karıştırılan hileyi belgeleyeceğini ve ikinci turun düzenlenmesini başaracağını ifade etti.

Gürcistan'da hafta sonu yapılan cumhurbaşkanı seçiminin resmi sonuçları henüz açıklanmazken, adaylardan Mihail Saakaşvili'nin aldığı yüzde 52 oy oranıyla seçimi ilk turda kazanmayı garantilediği duyurulmuştu.

16 yıl önce