|

Gürcistan yine Saakaşvili dedi

Gürcistan'da hafta sonunda yapılan cumhurbaşkanı seçiminin bugün açıklanan kesin sonucuna göre, adaylardan Mihail Saakaşvili, oyların yüzde 52,21'ini alarak seçimi ilk turda kazanmış oldu.

Aa
00:00 - 9/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 15:56 - 9/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Gürcistan yine Saakaşvili dedi
Gürcistan yine Saakaşvili dedi

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Levan Tarhınişvili, 3,5 milyon seçmenin oy kullandığı seçimin kesin sonucunun belli olduğunu belirterek, adaylardan Mihail Saakaşvili'nin yüzde 52,21, Levan Gaçeçiladze'nin 25,26, Badri (Arkadi) Patarkatsişvili'nin 6,99, Şalva Natelaşvili'nin 6,42, David Gamkrelidze'nin 4,02, Giorgi Maisaşvili'nin 0,76 ve İrina Sarişvili'nin yüzde 0,19 oy aldığını kaydetti. Adaylardan Gamkrelidze, gazetecilere yaptığı açıklamada, seçim sonucunun hileli olduğunu ileri sürerek, "Uluslararası kuruluşlardan gözlemcilerin bu kadar açık şekilde hile karışmış bir seçime onay vermesini anlamakta güçlük çekiyorum" dedi. Gamkrelidze, seçimin kesinlikle tekrarlanması gerektiğini belirterek, bunun için sonuna kadar mücadelede kararlı olduklarını ifade etti. İşçi Partisinin sözcüsü Nestan Kirtadze, Gürcistan'da Cumhurbaşkanını, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) değil halkın seçtiğini belirterek, Merkez Seçim Komisyonu tarafından seçim sonucunun yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyledi. Kirtadze, seçim sonucunu yabancı gözlemcilerin değil Gürcistan halkının kabullenmesinin önemli olduğunu belirterek, birleşik muhalefetin başlatacağı kitlesel gösterilere destek vereceklerini kaydetti.

MUHALEFET DEVLET TELEVİZYONU ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Bu arada Birleşik Muhalefet Hareketinin lideri Levan Gaçeçiladze, beraberindeki kalabalık bir grupla devlet televizyonu binası önüne gelerek eylem yaptı. Gaçeçiladze, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kamu televizyonunda yayına çıkma hakkı verilmesini istediklerini belirterek, talepleri yerine getirilinceye kadar her gün televizyon binası önünde toplanacaklarını ve muhalefet üyelerinin açlık grevine başlayacağını bildirdi. Muhalefet lideri, seçimin ikinci tura bırakılması için hafta sonu düzenlemeyi planladıkları mitinge 100 bin kişinin katılmasını beklediklerini, iktidara karşı verdikleri mücadelede kararlı olduklarını söyledi.

Devlet televizyonu önünde toplanan kalabalık grup, Mihail Saakaşvili aleyhinde sloganlar attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Birleşik Muhalefet Hareketinin, pazar günü Tiflis'teki özgürlük meydanında gösteri yapmak için belediyeye resmi başvuruda bulunduğu bildirildi.

16 yıl önce