|

Gürcü ordusuna sivil darbe

"Rus yanlısı" Gürcistan Başbakanı İvanişvili, orduya ağır bir darbe indirdi. Genelkurmay Başkanı ile eski Savunma ve İçişleri Bakanı, "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla gözaltına alındı

.
00:00 - 8/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:09 - 8/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Gürcü ordusuna sivil darbe
Gürcü ordusuna sivil darbe

Rusya Savunma Bakanı'nın görevden alınmasını konuşurken, Moskova yanlısı Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili'den de benzer bir hamle geldi. 1 Ekim'de yapılan genel seçimleri kazanan ve iktidara gelen "Gürcistan Hayali" koalisyonu lideri İvanişvili orduya "darbe" indirdi. Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Giorgi Kalandadze ve eski Savunma ve İçişleri Bakanı Baço Akhalaya, "görevi kötüye kullanmak ve aşırı güç kullanımı" konusunda açılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

SAAKAŞViLi CEPHESi ÖFKELi

Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili hükümetlerinde, 2005'ten bu yana çeşitli üst düzey görevlerde bulunan ve son olarak önceki hükümetin sırasıyla Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Akhalaya ile Tuğgeneral Kalandadze'nin gözaltına alınması tepkilere yol açtı.

Akhalaya'nın avukatı David Dekanoidze, "Bu soruşturmanın gerekçesi tamamen saçmalıktır" dedi. Saakaşvili'nin liderliğindeki Bileşik Ulusal Hareket Partisi'nin yetkililerinden Akaki Minaşvili ise, Akhalya'nın gözaltına alınmasının siyasi içerikli olduğunu savundu. Bidzina İvanişvili, iktidara geldiklerinde yönetim organlarında denetim başlatacaklarını, bu denetlemelerde suç unsuru bulunursa sorumlularla ilgili yasal işlem yapacaklarını söylemişti.


11 yıl önce