|

Guta düştü

Doğu Guta’dan çıkarılan 47 bin kişinin yaklaşık 14 bini bebek ya da çocuk. Mazlumlar otobüslere ‘bir gün geri dönme umuduyla’ biniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2018 Friday
Güncelleme: 01:52 - 13/04/2018 Friday
Yeni Şafak
Velayeti fırsatı kaçırmadı
Velayeti fırsatı kaçırmadı

Esed rejimi ve destekçileri, aylardır yoğun saldırılarla katliamlar yaptıkları Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kontrolü tümüyle ele geçirdi. Gelişmeyi Rusya Savunma Bakanlığı duyurdu. Doğu Guta'nın Duma ilçesinde çoğunluğu Ceyş'ül İslam üyelerinden oluşan askeri muhaliflerin tahliyesi tamamlanırken, sivillerin çıkışlarının da kısa sürede sonlanması bekleniyor. Guta'nın düştüğünün kesinleşmesinin ardından İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Baş Danışmanı Ali Ekber Velayeti bölgeye gelerek esir kampını andıran mahalleleri gezdi. Suriye'de Esed'in kara gücünün neredeyse tamamını İranlı milisler oluşturuyor. Guta'dan zorla tahliye edilen mazlumlar ise Hama yolunu kullanarak İdlib ya da Fırat Kalkanı bölgesine götürülüyor.


Bugüne dek Doğu Guta'daki kuşatmadan çıkarılan yaklaşık 47 bin kişiden 32 bini İdlib'e, 6 bini aşkın sivil de Fırat Kalkanı bölgesine taşındı. Açlık ve hastalığın pençesinden kurtarılan 47 bin mazlumun 10 bine yakınını okul çağındaki çocuklar, 3 bin 500'dan fazlasını ise bebekler oluşturuyor. Çıkan grupların içinde 600'ü aşkın da yaralı sivilin bulunduğu belirtiliyor. Türkiye sınırına göç akınının sürmesi bekleniyor. AFAD, devam eden göç dalgasına karşı Fırat Kalkanı bölgesinde 32 bin, İdlib bölgesinde ise 3 bin 350 kişilik barınma alanları oluşturulduğunu açıkladı.

  • İki saldırı da sinir gazıyla
  • Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya yönelik gerçekleştirilen saldırıda sinir gazı kullanıldığını açıkladı. Raporda söz konusu gazın askeri nitelikte ve yüksek saflıkta olduğu vurgulandı. İngiltere raporun açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler’i (BM) toplantıya çağırdı. Öte yandan ABD medyasına konuşan üst düzey iki yetkili , ABD yönetiminin, Doğu Guta’da Suriye ordusunda bulunan türden sinir gazı ve klorin kullanıldığı konusunda kesin bir yargıya vardığını açıkladı. Bu sonuca kurbanlardan elde edilen tıbbi örnekler üzerinden ulaşıldığı belirtildi.

#Doğu Guta
#Suriye
6 years ago