|

Hafter’e darbe

Libya’da Amerikalı darbeci general Halife Hafter’in desteklediği Tobruk’taki hükümete yönelik eş zamanlı üç intihar saldırısı düzenlendi. El Kubbe’deki saldırılarda Emniyet Müdürlüğü binası, benzin istasyonu ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akıle Salih’in evi hedef alındı. Salih saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Yeni Şafak
04:00 - 21/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:42 - 20/02/2015 Cuma
Diğer
Mısır’daki cunta lideri general Abdülfettah El Sisi’nin IŞİD bahanesi ile Trablus’taki meşru hükümet merkezlerine ve sivillere saldırılar düzenlediği Libya’nın El Kubbe kenti dün eş zamanlı bombalarla sarsıldı. El Sisi ile ortak hareket eden Amerikalı darbeci general Halife Hafter’in desteklediği Tobruk’taki hükümete yönelik intihar saldırısı düzenlendi. Bingazi’deki saldırılarda Emniyet Müdürlüğü binası, benzin istasyonu ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akıle Salih’in evi hedef alındı. Salih saldırıdan yara almadan kurtuldu. 

Bingazi şehrinde peşpeşe gerçekleştirilen 3 intihar saldırısında dördü Mısır uyruklu 47 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Saldırılardan ikisinin sorumluluğunu, IŞİD'e bağlı "Berka Vilayeti" grubu üstlendi 

DİYALOG ASKIYA ALINDI

Ulusal Kurtuluş Hükümeti (UKH) Başbakanı Ömer el-Hasi, Mısır’ın hava saldırıları düzenlemesi ve Mısır destekli Amerikan vatandaşı General Halife Hafter’in saldırıyı onaylaması üzerine “Libya Ulusal Diyalog” görüşmelerini askıya aldı. Hasi, Libya televizyonlarında yayınlanan konuşmasında, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’nın hakkını Mısır’dan alana kadar Libya Ulusal Diyalog görüşmelerinin askıda kalacağını belirtti.

AKILSIZ VE DENGESİZ

Mısır’da cunta lideri Abdulfettah es-Sisi’nin, Libya’ya askeri müdahalede bulunulması ve bir tarafı diğerine karşı silahlandırma çabalarını da eleştiren Hasi, “Mısır’ın uluslararası toplumdan, ülkede daha fazla kan akması ve daha fazla insanın ölmesi için Tobruk hükümetine uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını talep etmeye başlamasından beri akılsız ve dengesiz çabaları açıkça ortaya çıkmıştır” değerlendirmesinde bulundu. Hasi, Cezayir’in Libya’ya siyasi müdahalenin dışındaki müdahaleleri reddetmesini ise memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kaddafi yanlıları IŞİD’çi oldu

Libya Ulusal Kurtuluş Hükümeti (UKH) Başbakanı Ömer el-Hasi, “Libya’daki IŞİD” olarak nitelenen ülkenin orta kesimindeki silahlı grupların, devrik lider Muammer Kaddafi ile öldürülenlerin akrabaları olduğunu ve komşu ülkelerin güvenlik ve istihbarat üyeleri tarafından desteklendiklerini açıkladı. Hasi, ismini vermediği komşu ülkelerin güvenlik ve istihbarat üyelerinin, kendi projelerini gerçekleştirmek için Libya’nın orta kesimindeki “basit insanları” istismar ettiklerini dile getirdi.


Libya’ya silahlı müdahaleye hayır

Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) Libya’daki kolu Adalet ve İnşa Partisi, dış müdahaleye karşı olduğunu açıkladı. Partiden yapılan yazılı açıklamada, dış müdahalenin Libya ve bölgeye kötü sonuçlar getireceği belirtilirken, ülkedeki siyasi bölünmüşlüğü sonlandıracak ulusal birlik hükümeti kurulmasından yana olunduğu ifade edildi. İslam’ın ilkelerine aykırı olarak sivillere yönelik şiddete karşı çıkıldığı kaydedilen açıklamada, "ülkedeki terör yuvalarının vurulması için bütün ulusal grupları bir araya gelmeye davet ediyoruz” denildi.

#Mısır
#Abdülfettah El Sisi
#Halife Hafter
#IŞİD
9 yıl önce