|

Haham operasyonu

ABD'de FBI, ülkeyi sarsan bir yolsuzluk operasyonu gerçekleştirerek aralarında belediye başkanları ve hahamların olduğu 44 kişiyi organ kaçakçılığı ve kara para aklama suçlarından gözaltına aldı. Milyonlarca dolarlık kara paranın New York ve New Jersey'de, Yahudi yardım kuruluşları yoluyla aklandığı ortaya çıktı

Dış Haberler
00:00 - 25/07/2009 Cumartesi
Güncelleme: 03:08 - 25/07/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Haham operasyonu
Haham operasyonu

Amerika Birleşik Devletleri belediye başkanlarının, hahamların ve üst düzey yetkililerin gözaltına alındığı dev bir kara para aklama ve organ kaçakçılığı operasyonuyla çalkalanıyor. Yaklaşık 10 yıldır süren inceleme ve takip sonucu önceki gün 300 FBI ajanı New Jersey eyaletinde eş zamanlı bir baskın düzenleyerek aralarında 3 belediye başkanının, bir çok hahamın ve üst düzey yetkilinin bulunduğu 44 kişiyi yaka paça gözaltına aldı. Olay ABD'de büyük yankı uyandırırken İsrail basını tutuklanan hahamların resimlerini yayınladı. New Jersey eyaletinin en önemli kent ve kasa-balarının belediye başkanlarının yanı sıra eyalet meclisi üyeleri Harvey Smith ve Daniel Van Pelt de tutuklananlar arasında.


ÜÇ BELEDİYE BAŞKANI VAR

Federal savcılar, yolsuzluk soruşturmasında, Brooklyn, Deal ve İsrail arasında faaliyet gösteren bir kara para aklama şebekesi üzerine odaklanıldığını, şebekenin, New York ve New Jersey'de hahamların kontrolündeki Yahudi yardım dernekleri yoluyla milyonlarca dolar kara para akladığının iddia edildiğini bildirdi. Savcıların, soruşturma çerçevesinde yolsuzluk yaptığından şüphelenilen siyasetçilerin izini sürmek için muhbir kullandığı, iş adamı gibi davranan muhbirin, New Jersey'de inşaat ve diğer projelere onay almak için kamu çalışanlarına binlerce dolar rüşvet verdiği belirtildi. Tutuklanan 44 kişi arasında, Hoboken, Ridgefield ve Secaucus belediye başkanları ve 2 belediye meclisi üyesinin bulunduğu, New York ve New Jersey'den 5 hahamın da milyonlarca dolar kara para aklamakla suçlandığı kaydedildi.


İSRAİL OPERASYONA KİLİTLENDİ

Olay, İsrail basınında geniş yankı bulurken, İsrail gazetelerinde, tutuklanan aşırı muhafazakar Yahudilerin fotoğraflarına yer verildi. İsrail ulusal polis gücünün sözcüsü Micky Rosenfeld, İsrail polisinin soruşturmada yer almadığını belirtti. Yetkililer, soruşturma çerçevesinde tutuklanan kişilerin, milyonlarca dolar kara para aklamak ve organ kaçakçılığı yapmak dışında sahte Gucci marka el çantaları satmaya kadar çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Soruşturma çerçevesinde müfettişler, şehir planlama ve kamu hizmeti yetkilileri de tutuklandı.


Böbrek kaçakçılığından servet yapan hahamlar

FBI 10 yıldır izini sürdüğü hamamları ve siyasetçileri gözaltına aldıktan sonra birçok bilinmeyen yüz kızartıcı gerçek de ortaya çıktı. Tutuklananlardan bir kişinin on yıldır İsrailli bağışçılardan böbrek alarak başkalarına sattığı, böbreklerin çaresiz insanlardan 10 bin dolara alınıp, 160 bin dolara verildiği açıklandı. Yetkililer, soruşturmanın esas olarak New Jersey ve New York'ta hahamlar tarafından kontrol edilen yardım dernekleri aracılığıyla milyorlarca dolarlık kara para aklayan bir şebekeye odaklandığını kaydediyor. Bunlar arasında Brooklyn ve New Jersey'deki Suriyeli Yahudi toplumundan hahamlar bulunuyor.


Tutuklamalar devam edecek

FBI operasyonuyla ilgili savcı Ralph J. Marra kameraların karşısına geçerek gözaltıların 'iki hatta devam eden' bir soruşturma kapsamında gerçekleştiğini kaydetti. Tutuklamaların önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirtilirken FBI'ın yolsuzlukla mücadele birimi başkanı Ed Kahrer "Yolsuzluk, değerlerimizi yıkan bir kanserdir" dedi.




15 yıl önce