|

Haiti'de okullar kağıt üstünde açıldı

Cihan
00:00 - 3/02/2010 Çarşamba
Güncelleme: 13:44 - 3/02/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Haiti'de okullar kağıt üstünde açıldı
Haiti'de okullar kağıt üstünde açıldı

Depremin vurduğu Haiti'de okullar hafta başı itibariyle açıldı. Okulların yerle bir olduğu başkentte ise eğitim-öğretim yapılamıyor. Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, ülkenin batısındaki okulların tamamı yıkıldı. Güneydeki okul binalarının ise yüzde 40'ı büyük hasar gördü.

Başkentte yıkılan okullardan biri de Daniel Fignole lisesi. Belair mahallesindeki okulun hemen yanındaki ilkokula ise depremzedeler sığınmış. Lise Müdürü Louis Montespoir, eğitime çadırlarda devam etmek istediklerini söylüyor. Fakat okulun enkazı altında kalan 700 öğrenci hayatını kaybetmiş. Kurtulanlar da depremin şokunu atlatabilmiş değil.


BM yetkilileri, başkentteki çocukların eğitimi için 4 bin geçici derslik oluşturulması çağrısı yaptı. Yetkililer, Port-Au-Prince'teki yetimlerin ve çocukların okula gitmemeleri halinde daha kolay istismar edilebilecekleri endişesini taşıyor.



ÇOCUKLAR AŞILANMAYA BAŞLADI

BM kuruluşları, depremin ardından yayılması muhtemel hastalıklara karşı çocukları aşılamaya başladı. Sylvio Cator Stadyumu'nda sıraya giren aileler çocuklarını aşılattı. UNICEF Sözcüsü Kent Page, 7 yaşından küçük çocukları kızamık, kızamıkçık, difteri, boğmaca ve tetanosa karşı aşıladıklarını söyledi. Kampanya kapsamında 500 bin çocuğun aşılanması hedefleniyor.


Hamilelere yönelik çalışmaları da yoğunlaştıran yetkililer, doğumlar için gereken ortamı sağlama konusunda zamanla yarışıyor. UNICEF'e göre ülkedeki 120 bin hamile kadının yarısı deprem bölgesinde yaşıyor. Yaklaşık 10 bin hamile kadının hayatlarını tehdit eden komplikasyonlarla karşı karşıya kalmasından endişe ediliyor. Ülkede bu ay 7 bin kadının doğum yapması bekleniyor. Sağlık yetkilileri, bin kadının düşük yapacağını tahmin ediyor. Haiti, deprem öncesinde bile '100 binde 670 ölüm' ile bebek ölüm oranında ilk sıralarda yer alıyordu.


Dünya sağlık Örgütü, yeni doğan çocukların ancak anne sütüyle hayatta kalabileceğini belirtiyor. Haitili anneler ise hem fiziksel hem de psikolojik olarak çocuklarını emzirmeye hazır değil. Anneler, yakalandıkları hastalıkların çocuklarına da bulaşmasından korkuyor. Sağlık yetkililer, annelerin de aşılanması için çalışmalara başladı.


Bu arada Dünya Gıda Programı, Haiti'deki yardım dağıtımlarını karneye bağladı. Gıda yardımlarının daha disiplinli ve güvenlik içerisinde yapıldığı belirtiliyor.




14 yıl önce