|

Hamas ve İslami Cihad Hareketi'nden işbirliği

Filistin'deki Hamas ve İslami Cihad Hareketi, aralarındaki bir takım ayrılıklar ortadan kalkıncaya kadar entegrasyon değil işbirliği çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.

Aa
00:00 - 18/12/2012 Salı
Güncelleme: 15:48 - 18/12/2012 Salı
Yeni Şafak
Hamas ve İslami Cihad Hareketi'nden işbirliği
Hamas ve İslami Cihad Hareketi'nden işbirliği

Hamas ve İslami Cihad Hareketi yetkilileri, iki grup arasında siyasi ve askeri görüş ayrılıkları ortadan kalkıncaya kadar, entegrasyon fikrini rafa kaldıracaklarını, bunun yerine koordineli bir şekilde beraber çalışacaklarını söyledi.

Hamas'ın önde gelen isimlerinden Salah Berdevil, ''İki grup arasında işbirliği ve koordinasyon için diyalog çok önceden başlamıştı. Kesintisiz devam ediyordu'' dedi.

İsrail'in 14 Kasım'da Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılarda aralarındaki ilişkinin askeri anlamda daha da geliştiğine vurgu yapan Berdevil, siyasi anlamda ise Hamas lideri Halid Meşal ve İslami Cihad Hareketi lideri Ramazan Abdullah Şallah'ın İsrail ile ateşkes ilan edildiği zamanlarda görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

İslami Cihad Hareketi'nin siyasi liderlerinden Hadr Habib de Berdevil ile aynı görüşü paylaştığını ifade ederek, ''Aramızdaki askeri ve siyasi anlamda yardımlaşma ve işbirliği İsrail saldırısında oldukça güçlendi. Hedefimiz İslami hareketin birliği ve bütünlüğü, ancak bu uğurda daha çok çaba sarf etmeliyiz'' diye konuştu.

Hamas 1987 yılında Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde kuruldu. İslami Cihad Hareketi ise Müslüman Kardeşlerden ayrılan Dr. Fethi eş-Şikaki tarafından 1981 yılında kuruldu.

Hamas İsrail'e karşı en başta silahlı direnişten yana olmamasına karşın İslami Cihad Hareketi silahlı bir direnişi benimsemişti. İran İslam devrimini destekleyen İslami Cihad'ın, Hizbullah ile güçlü ilişkilere sahip olduğu biliyor.

11 yıl önce