|

Hans Blix: ABD Irak'ta kalıcı

Birleşmiş Milletler'in eski silah denetçisi Hans Blix, ABD'nin, Suudi Arabistan'daki askeri güçlerine bir seçenek olarak Irak'ta daimi asker bulundurmaya yönelik gizli bir planı olabileceği endişesi taşıdığını söyledi.

Aa
00:00 - 7/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:36 - 7/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Hans Blix: ABD Irak'ta kalıcı
Hans Blix: ABD Irak'ta kalıcı

Blix, Sydney'de Avustralya Yayın Kuruluşu radyosuna yaptığı açıklamada, "bir korkum, ABD'nin Irak'ta kalmaya yönelik gizli bir düşüncesi olması" dedi. Blix, buna neden olarak da Amerikan askerlerinin Suudi Arabistan'dan ayrılmak zorunda kalabileceklerini gösterdi. Hans Blix, "Amerikan askerlerinin Suudi Arabistan'da daha fazla kalamayacaklarını hissettiklerinde, Irak'ın Suudi Arabistan'dan daha laik ve bölgede ikinci büyük petrol rezervlerine sahip olması nedeniyle bir sonraki yer olabileceğini" kaydetti. Washington'un stratejik nedenlerle askerlerini İran'a yakın tutmayı istediğini de ifade eden Blix, İran'ın nükleer programı konusundaysa bunun değerlendirilmesi için daha çok zaman gerektiğini olduğunu söyledi. Blix, ABD'nin Irak'a harekatı başlattığı Haziran 2003'e kadar, Irak'ta kitle imha silahlarını arayan BM heyetinin başında yer alıyordu. Eski

İsveç Dışişleri Bakanı da olan Blix, 1981-1997 yılları arasında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun başkanlığını yapmıştı.

16 yıl önce