|

Harita Ankara'da çizildi

İdlib'de silahlardan arındırılacak bölgenin kesin sınırları Rus heyetiyle Ankara'da belirlendi. Milli Savunma Bakanlığı, Rus heyeti ile 19-21 Eylül tarihlerinde düzenlenen toplantılar sonucunda, İdlib'de silahlardan arındırılacak bölgenin sınırlarının belirlendiği açıklandı.

Haber Merkezi
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:28 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Suriye'nin İdlib kentinde yüzbinlerce kişi, cuma namazı sonrası Türkiye'ye teşekkür eylemleri için sokağa çıktı.
Suriye'nin İdlib kentinde yüzbinlerce kişi, cuma namazı sonrası Türkiye'ye teşekkür eylemleri için sokağa çıktı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durumun istikrara kavuşturulmasına ilişkin, Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı toplantının ardından mutabakat imzalandığı hatırlatıldı. Mutabakat çerçevesinde uygulama esaslarını görüşmek üzere Rus heyeti ile 19-21 Eylül tarihlerinde Milli Savunma Bakanlığında toplantı düzenlendiği belirtilen açıklamada, "Toplantıda bölgenin coğrafi yapısı ve yerleşim alanlarının özellikleri de dikkate alınarak İdlib'de silahlardan arındırılacak bölgenin sınırları belirlenmiştir. Faaliyetler planlandığı şekilde sürdürülmektedir" denildi.

ASIL SORUN DOĞUDA

Sözkonusu gelişmeye ilişkin bir beyan da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Bosna Hersek temasları sırasında konuşan Lavrov, "İdlib anlaşması, her şeyden önce terör tehdidinin ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. Nusra Cephesi militanlarının ve tüm ağır silahların ekim ortasına doğru silahsızlandırılmış bölgeden çıkması gerekiyor. Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib'deki silahsızlandırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı. Dolayısıyla, Soçi'de varılan anlaşmanın süreci, son derece aktif bir şekilde ilerliyor" dedi. Lavrov ayrıca, Suriye'de asıl tehlikenin ABD'nin kontrolü altındaki Fırat'ın doğusunda olduğunu vurguladı.

Teşekkürler Türkiye

Suriye'nin İdlib kentinde yüzbinlerce kişi, cuma namazı sonrası Türkiye'ye teşekkür eylemleri için sokağa çıktı. 180 noktada yapılan gösterilerde halk, Türkiye'nin kendilerini korumasını istedi. Ellerinde, "Türkler bizim kardeşimiz", "Biz terörist değiliz", "Biz Rusların çocuklarımızı öldürmesini istemiyoruz" yazılı pankartlarla yürüyen İdlibliler, "Türk hükümetine bu alınan kararlardan, gösterdiği çabalardan ve güvenliği sağlama çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz. Türkiye bu kararı almasa on binlerce insan ölecekti" mesajı verdi.



New York’ta görüşeceğiz

Güney Amerika'da bulunan Surinam'a Türkiye'den Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşti. Surinam'da mevkidaşı Yldiz Pollack-Beighle ile görüşen ve buradan BM zirvesi için ABD'nin New York kentine geçecek olan Çavuşoğlu, İdlib meselesini çözen Soçi mutabakatına ilişkin açıklamada bulundu. "Bundan sonra yapılması gereken (İdlib'de) ateşkesin tamamen tesis edilmesi ve siyasi çözüme odaklanılmasıdır" diyen Çavuşoğlu, Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla New York'ta Suriye konulu üçlü toplantı yapacaklarını bildirdi. Çavuşoğlu, "Çarşamba gününden bu yana Ankara'da teknik çalışmalar yürütüldü ve bir mutabakata vardık. Bu konuda Sergey Lavrov ve Cevad Zarif ile New York'ta üçlü bir şekilde bir araya geleceğiz" diye konuştu.

#Türkiye
#rusya
#İdlb
6 yıl önce