|

Hedef İran

ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ulusal güvenlik danışmanları, Beyaz Saray’da biraraya geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:30 - 28/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Muhammed bin Selman - İran Dini Lideri Ali Hamaney - Donald Trump
Muhammed bin Selman - İran Dini Lideri Ali Hamaney - Donald Trump

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ile Suudi Arabistan ve BAE’li mevkidaşlarının Cuma günü gerçekleştirdiği görüşmede, “İran rejiminin bölgedeki zararlı etkisi ve provokatif davranışlarına karşı koymak için gösterilecek ortak çabalar” da dahil üçlü ve bölgesel meselelerin ele alındığı kaydedildi. Toplantıya ABD Dışişleri Bakanlığı, Pentagon, ABD Hazine Bakanlığı ve istihbarat yetkililerinin de katıldığı ve ABD, Suudi Arabistan ve BAE arasında bu tür toplantıların düzenli hale getirilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.


TEMELİ 2015’TE ATILDI

Açıklamada ayrıca, Afganistan ulusal güvenlik danışmanının da toplantının bir bölümüne katıldığı ve bu bölümde Afganistan’la ilgili konuların ulusal güvenlik danışmanları arasında ele alındığı ifade edildi. ABD, BAE ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin, Ortadoğu’da artan İran etkisiyle birlikte hızla gelişmesi dikkat çekiyor. Bu ittifakın temellerinin, 2015 yılında BAE adına ABD’de lobi faaliyetleri yürüten Lübnan asıllı iş adamı George Nader’in, Kızıldeniz’de bir yatta beş Arap liderle bir araya geldiği gizli toplantıda atıldığı değerlendiriliyor. Nader’in bu toplantıda, Arap liderlere, Libya ile birlikte 6 ülkenin bir araya gelmesiyle “bölgesel yeni bir oluşum” teklifinde bulunduğu ve “bu yeni oluşumun Türkiye ve İran’ın nüfuzuna karşı bölgede ABD yönetimi tarafından itibar görecek bir güç haline gelebileceğini” söylediği belirtiliyor.

  • BAE nükleer güç üretecek
  • Arap Yarımadası’ndaki tek nükleer güç olma yolunda ilerleyen BAE, planladığı 4 reaktörden ilkinin inşasının tamamlandığını duyurdu. Birleşik Arap Emirlikleri daha önce ilk reaktörünün 2017’de işlemeye başlayacağını duyurmuş ancak daha sonra açılış tarihi ertelenmişti. WAM haber ajansının aktardığına göre, ikinci reaktörün yüzde 92’si, 3. reaktörün yüzde 81’i, 4. reaktörün ise yüzde 66’sı tamamlandı. Abu Dabi’nin batısındaki Barakah Reaktörü Kore Elektrik Şirketi (KEPCO) öncülüğündeki konsorsiyum tarafından inşa edildi. Barakah Nükleer Santrali, 1400 MW’lık dört reaktörle 5,600 megavat elektrik kapasitesine sahip olacak.

#İran
#ABD
#Suudi Arabistan
#BAE
6 yıl önce