|

Hedefi Lazkiye devleti

3 yıl rejim adına kritik görevler yapan ve Türkiye’ye kaçan Ebu Rida, Esed'in 1 yıldır Lazkiye, Humus kırsalı ve Tartus’tan ibaret Nusayri devleti ilan etmek istediğini ancak İran ve Rusya’nın ısrarla projeyi ertelediğini söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/09/2016 الجمعة
Güncelleme: 23:39 - 29/09/2016 الخميس
Yeni Şafak

3 yıl Lazkiye'de önemli görevler üstlendikten sonra Türkiye'ye göç eden Ebu Rida, Esed'in Suriye politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Esed'in yönetme iddiasının bulunmadığını anlatan Rida, “Esed şu an yalnızca ülkenin yüzde 34'lük bölümünde kontrol sahibi. Baas Yönetimi Rakka, Deir ez Zor, İdlip, Halep, Dera, Hama ve Humus'tan ümidini kesti, tek hedefleri Lazkiye merkezli bir Nusayri Devleti” diye konuştu.



Nusayri halkın büyük kayıplar vermesi nedeniyle Esed üzerinde büyük baskı oluştuğunu söyleyen Rida, “Esed ve kurmayları Rusya ve İran'dan Nusayri Devleti'nin ilanı konusunda son bir yıldır ısrarla yardım istiyor. Talep ettikleri devlet ise Humus kırsalı ile Tartus ve Lazkiye'yi içerisine alan bir bölge” diye konuştu. Nusayri köylerinde savaşa gidecek genç kalmadığını anlatan Rida, “Şu an Lazkiye'de birçok kontrol noktasında kadınlar görev yapıyor. Suriye'de savaş öncesi toplam nüfusları zaten 2 milyon civarında olan Nusayriler altıncı yılına giren savaş döneminde 100 binden fazla kayıp verdi. Ayrıca binlercesi de ülkeyi terk etti, tamamen tükenme korkusu yaşıyorlar" diye konuştu.



DEVLET OTORİTESİ KALMADI


Esed rejiminin hakim olduğu bölgelerde devlet otoritesinin kalmadığını ifade eden Ebu Rida sözlerini şöyle sürdürdü: “Son iki yıldır Esed lehine savaşan Şebbihalar şehirlerde kendi otoritelerini kurdu. İstedikleri kişiyi öldürebiliyor, istedikleri araç, ev, işyeyerine al koyabiliyorlar. Güpegündüz bu grup tarafından onlarca kişinin infaz edildiğine şahit oldum. Şebbihaların tamamına yakını Nusayrilerden oluşuyor ve hedeflerinde yalnızca Sünniler var.” 45 yaş altı sünni memurların zorla cephede sıcak hatlara gönderildiğini kaydeden Ebu Rida, Suriye ordusunda savaşmaya mecbur edilen memurlara 3 seçenek sunulduğunu söyledi. Ebu Rida, birinci hatta savaşanlara 200 bin Suriye, ikinci hatta olanlara 120 bin, en az risk taşıyan bölgede kalmak isteyenlere ise 80 bin Suriye lirası maaş verildiğini aktardı.



BİNLERCE ÇOCUK SAVAŞÇI VAR


Çocuk savaşçıların yer aldığı birliğin ismi ise Keteib el Baas… Suriye'nin Esed tarafından kontrol edilen bölgelerinde yaşayan Sünniler'e ait ev baskınlarında 12 yaş ve üzeri çocukların zorla alınarak askere gönderildiğini vurgulayan Ebu Rida, Esed saflarında 18 yaş altı binlerce çocuğun zorla savaştırıldığı bilgisini verdi.



Halep'ten 2.5 milyon civarında Suriyelinin Lazkiye'ye zorunlu göç ettiğini ancak son dönemde kasıtlı olarak bu insanların Lazkiye'den uzaklaştırıldığını belirten Ebu Rida “Sünnilere İdlip, Hama yönünde gidiş için güzergah tayin edildi. Hatta Cerablus'a gönderebileceklerini belirtiyorlar. Lazkiye'de çoğunluğun Sünni olmasını istemiyorlar. Çünkü ilan edilecek Nusayri Devleti'nin nüfus yapısı kendilerinden oluşsun istiyorlar” şeklinde konuştu. Halen bir çok yakını Lazkiye'de ikamet eden Ebu Rida, Eylül ayı içerisinde bir kaçakçı sayesinde önce İdlip ardından da Türkiye'ye geçti. Üç gün süren tehlikeli bir yolculuktan sonra Türkiye'ye geçebilen Ebu Rida'nın tek isteği aile fertlerinin de Türkiye'ye gelmesi.


#Nusayri devleti
#Ebu Rida
٪d سنوات قبل