|

Herkes onları konuşuyor

Bahar Kalkanı harekatında Türkiye’nin vurucu gücü olan Bayraktar ve Anka İHA/SİHA’lar dünyanın da dikkatini çekti. Forbes “Türk İHA’ları İdlib’de Esad rejimini yıkıma uğratıyor” başlıklı haberde Türkiye’nin İHA üretiminde Çin ile birlikte dünya lideri olduğuna dikkat çekti. www.c4isrnet.com İdlib’deki kapasitenin “Ancak süper güçlerin elinde olduğu”na vurgu yaptı. Fransız L’Opinion, Türkiye’nin SİHA alanında Fransa’yı geçtiğini yazdı.

Haber Merkezi
04:00 - 6/03/2020 Cuma
Güncelleme: 04:19 - 6/03/2020 Cuma
Yeni Şafak
SİHA'nın hedefini vurma anı
SİHA'nın hedefini vurma anı

Türkiye’nin İdlib’de yürüttüğü Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında kullanılan ve teknolojik öneme sahip İnsansız Hava Aracı (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), dünya basınında geniş yer buldu. Batılı pek çok medya kuruluşu, ajans ve internet sitesi Türkiye’nin, Rusya ve Esed rejiminin İdlib’deki askeri varlığına rağmen kullandığı etkin İHA ve SİHA teknolojisiyle küresel güç seviyesine yükseldiği yorumunda birleşti. Amerikan dergisi Forbes’da, İHA ve SİHA’lardan bahsedilen yazıda “Türk yapımı İHA’lar ve topçu atışları, İdlib’de Esad rejimini yıkıma uğratıyor” başlığına yer verdi. Yazıda 1 Mart’ta rejime ait Su-24 tipi uçakların düşürülmesinden bahsedilirken, “Sadece 3 gün içinde Türk drone’ları ve topçu atışları 100’den fazla zırhlı aracı ve düzinelerce topçu sistemini imha etti ve yüzlerce rejim yanlısı askeri öldürdü” ifadeleri kullanıldı. Yazının devamında ise, “Türkiye, Çin ile birlikte silahlı insansız hava araçları ve insansız hava araçları üretiminde dünya lideridir” vurgusu dikkat çekti.


ABD VE ÇİN’E DENK GÜÇ
Savunma ve siber teknoloji alanında yayın yapan
adlı internet sitesi de Forbes gibi 1 Mart günü Türk İHA ve SİHA’larıyla İdlib’de gerçekleştirilen koordineli saldırılar üzerinden gösterilen kapasitenin “ancak süper güçlerin elinde olduğu” ifadesiyle Türkiye’nin sahip olduğu teknolojik gelişmeye işaret edildi. İnternet sitesi, Türkiye’nin SİHA teknolojisinin İdlib’de testten geçtiğini ve ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve İsrail gibi ülkeler arasına katıldığını belirtti.


FRANSA’YI GEÇTİ
  • Fransız L’Opinion gazetesiyse Türkiye’nin SİHA alanında Fransa’yı geçtiğini belirtti. Gazetenin haberinde, Türkiye’nin, Bahar Kalkanı Harekatı’nı, Esed rejiminin İdlib’i ele geçirmesini önlemek için düzenlediği vurgulandı. Türkiye’nin, NATO’nun standartlarında operasyon düzenlediği aktarılan haberde, “Bir haftadır, Türk ordusu SİHA konusundaki kapasitelerini çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Türkiye on yıldır ulusal sanayi kapasitesini geliştirdi. Türkiye net olarak bu alanda Fransa gibi ülkeleri geçti.” ifadeleri kullanıldı.
ELEKTRONİK SAVAŞ VURGUSU

Haberde, bu SİHA’ların Fransız ordusunun kullandıklarından daha küçük ancak maliyetinin daha düşük ve etkili olduğu kaydedildi. Türkiye’de şu an performansı daha güçlü SİHA’ların üretildiği belirtilen haberde, Türk ordusunun elektronik savaş alanındaki kapasiteleri sayesinde Rusların desteği olmadan operasyon düzenleyebildiğini ortaya koyduğunun altı çizildi.



İHRACAT HEDEFİ

Fransız haber ajansı AFP (Agence France-Press) de “Türk yapımı İHA’lar Suriye’de Türk ordusunun yardımına uçtu” başlığı ile kaleme alınan haberinde İHA’ların güçlü performansından bahsetti. Haberde “Suriye’de ölen askerlerinin intikamını almak için ve bölgede güçleri dengelemek için dünyada öncü üreticilerinden olan Türkiye, silahlı drone sürüsünü kullanıyor” ifadelerine yer verildi. AFP, Türkiye’nin bu alanda öncü ihracatçı olmak istediğini ifade etti.

PENÇELERİNİ GÖSTERDİ
  • Polonya’da yayın yapan Gazeta.pl adlı haber sitesi de Türkiye’nin insansız hava araçlarından (İHA) övgüyle bahsetti. “Türk drone’ları pençelerini gösterdi. Rusya’nın zafer yerine baş ağrısı var Avrupa’nın da” başlığıyla servis edilen haberde Türk ordusunun harekatının Suriye rejim güçlerinde büyük hasara yol açtığı belirtildi. Maciej Kucharczyk imzalı haberde, “Bu harekat, kesinlikle yıllardır kararlı şekilde inşa ettikleri kendi yerli drone filolarının imkanlarının sert ve gösterişli şekilde sahnelenmesi” ifadelerine yer verildi. Haberde Türkiye’nin müdahalesinin kitleselliğine ve rejim güçlerinde yol açtığı büyük hasara da vurgu yapıldı.

#ANKA
#SİHA
#Akıncı
#Batı medyası
4 yıl önce