|

Hırvatistan Cumhurbaşkanı'ndan Lahey'e mektup

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, sağlık sorunları nedeniyle geçtiğimiz günlerde geçici olarak serbest bırakılan "savaş suçu" zanlısı Sırp lider Şeşely'in konuşmalarındaki "nefret içerikli söylemler" nedeniyle, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICTY) mektup gönderdi. Mektupta, "Şeşely'in nefret içerikli söylemleri, bölgedeki barışı ve istikrarı olumsuz etkileyebilir" ifadesi kullanıldı.

Yeni Şafak
10:09 - 19/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 08:12 - 19/11/2014 Çarşamba
AA
.
.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, sağlık sorunları nedeniyle geçtiğimiz günlerde geçici olarak serbest bırakılan "savaş suçu" zanlısı Sırp lider Voyisav Şeşely'in konuşmalarındaki "nefret içerikli söylemler" nedeniyle, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Başkanı Theodor Meron'a mektup gönderdi.


Mektubunda, Şeşely'in ülkesi Sırbistan'a döndükten sonra yaptığı konuşmalarda kullandığı nefret içerikli söylemlerin bölge barışına zarar verebileceğine işaret eden Yosipoviç, "Şeşely'in nefret içerikli söylemleri, bölgedeki barışı ve istikrarı olumsuz etkileyebilir" ifadesini kullandı.


Yosipoviç'in mektubunda ayrıca, Sırp lider Şeşely'in davasında taraf olmayan bir devletin cumhurbaşkanı olarak ICTY Hakimler Konseyi'nin verdiği "geçici serbest bırakma" kararını sorgulayamayacağı belirtilirken, "Ancak çok uzun süren yargılama süreci, uluslararası hukuka olan güvenimi sarstı" ifadesine yer verildi.


Şeşely'in Sırbistan'a döndüğü günden beri ortaya koyduğu davranış ve söylemlerini eleştiren Yosipoviç, şunları kaydetti:


"Şeşely mitinglerde hem uluslararası hukuk, hem de savaş kurbanlarıyla alay ediyor. Yeniden nefret söylemleri yaymaya devam eden Şeşely, Yugoslavya'da savaşa neden olan, ardında binlerce suç, ölüm, yıkım ve büyük acılar bırakan bir ideolojiyi savunuyor. Tüm bunlar kesinlikle, Lahey'de devam eden yargılama sürecine de kötü bir şekilde yansıyor. Öte yandan, başta kurban yakınları olmak üzere vatandaşlar arasında korkunun yayılmasına sebep oluyor."


Şeşely, ülkesine döndükten sonra iki kez halka hitap etmiş, burada yaptığı konuşmalarda Sırp lider Radovan Karaciç ve eski Sırp general Ratko Mladiç'i kastederek, "Lahey'de hala vatansever Sırpların ve halklarının özgürlüğü için savaşan kahramanların" tutuklu bulunduğunu ifade etmişti.
#Hırvatistan
#Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç
#Voyisav Şeşely
9 yıl önce