|

Hırvatistan'da "kiril alfabesi" protestosu

Hırvatistan'ın doğusunda yer alan ve 1991 yılındaki savaşta Sırpların katliamlar yaptığı Vukovar'da, hükümet tarafından kentte yaşayan Sırplar için "kiril alfabesi" kullanmalarına imkan sağlayan kararı protesto edildi.

Aa
00:00 - 2/02/2013 Cumartesi
Güncelleme: 20:36 - 2/02/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Hırvatistan'da "kiril alfabesi" protestosu
Hırvatistan'da "kiril alfabesi" protestosu

"Vukovar Müdafa Merkezi" adlı, eski Hırvat askerlerlerini bir araya getiren dernek tarafından organize edilen ve yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı protestoda, Hırvatistan hükümetinden Vukovar'daki etnik azınlıkların haklarına yönelik kanunların ve "iki dilli rejim" uygulanmasından vazgeçilmesini istendi.

Protestoya katılan Hırvatlar, hükümete çağrıda bulunarak "Hırvatistan koruyucularına meydan okumamasını ve onların sabrını test etmemesini" istedi.

Hırvatistan Vukovar'ı Müdafa Karargahı Başkanı Tomislav Yosiç, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak, söz konusu kanunların yeniden değerlendirilmesini ve Hırvatistan hükümetinden de uygulamadan bir an önce vazgeçmesini istediklerini belirtti.

Hırvatistan'ın doğusunda, Sırbistan sınırında bulunan Vukovar'da yaklaşık yüzde 30 oranında Sırp yaşıyor. Hırvatistan hükümetinin, Azınlık Yasaları gereği şehirde Hırvatça'nın yanı sıra Sırpça'nın (Kiril) da kullanılması için gereken kanunların uygulanmasına yönelik aldığı karar, Hırvatistan Meclisi'nde de kabul edildi. İlgili kanunlara göre, toplam nüfusun yüzde 30'unu Sırplar'ın oluşturduğu belediyelerde, hem Sırpça dili hem de kiril alfabesinin kullanılması yasalaştı.

Vukovar'da çoğunlukta olan Hırvatlar, 1990'lı yılların başında savaştıkları Sırplara bu tür hakların verilmesini istemiyor.


11 yıl önce