|

Hızını alamadı Perslere kadar gitti

İran'a askeri müdahale tartışması Beyaz Saray'daki Obama-Netanyahu görüşmesinde pazarlığa dönüştü. İsrail'in, ABD'den habersiz saldırmayacağı sözü verdiği iddia edilirken Netanyahu Obama'ya, Pers döneminde ölümden kurtulan Yahudileri anlatan 'Ester' kitabını hediye etti

Dış Haberler
00:00 - 7/03/2012 Çarşamba
Güncelleme: 01:31 - 7/03/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Hızını alamadı  Perslere kadar gitti
Hızını alamadı Perslere kadar gitti

ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, iki ülke arasındaki “İran'a askeri müdahale' restleşmesinin yaşandığı bir süreçte Beyaz Saray'da bir araya gelirken iki taraf da İran'ın nükleer silah ürettiği ve gerektiğinde işgal edilebileceğini birbirlerine karşı bir kez daha teyid etti. Ancak bu seferki görüşme AB-İran nükleer müzakerelerinin yeniden başladığı günden bir gün önce gerçekleşti. Görüşmede Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama'ya Ester Kitabı hediye etti. Kitapta, antik Pers İmparatorluğunda kraliçe olan Yahudi kızı Ester'in halkına karşı “soykırım” planını engellemesi anlatılıyor. AP ajansı, hediyenin, İsrailli liderin, Purim Bayramı'ndan önce Amerikalı yetkililerle İran'ın nükleer tehdidini görüştüğü döneme rastladığına dikkati çekti. Purim Bayramı, Ester kitabında anlatılan, antik Pers İmparatorluğu'nda yaşayan Yahudilerin, Haman'ın onları öldürme planından kurtuluşunun anısına kutlanıyor. Purim Bayramı İsrail'de dün gece başladı. Netanyahu, Obama'ya kitabı neden hediye ettiğini ise açıklamadı.

ABD İLK KEZ NET KONUŞTU

Öte yandan görüşmede Netanyahu, “Eğer İran nükleer silah edinirse, bu durum Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve diğerlerinin de kendi nükleer silahlarını edinmek için bir çılgın hamleye girişmesini tetikleyebilir. Dünyanın en kırılgan bölgesi, patlamaya hazır bir nükleer çakmak taşına dönüşebilir” ifadelerini de kullandı. Dün ise ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engellemek için diplomatik çabaların sonuç vermemesi halinde askeri müdahalede bulunacaklarına dair söz verdi. ABD'deki en etkili İsrail yanlısı lobi grubu olan Amerika İsrail Halklar İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) yıllık konferansında konuşan Panetta, “Diğer alternatifler başarısız olursa, son seçenek askeri müdahaledir” dedi.

Panetta, “Şurasını iyi anlayın ki, zorunda kalırsak harekete geçeceğiz” diye konuştu. ABD'li yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda, İran konusunda uluslararası yaptırımların başarısız olması halinde, “tüm seçeneklerin masada olduğunu” belirtiyorlardı. Panetta'nın bu açıklaması ise İran'a saldırı konusunda ABD'li yetkililer tarafından sarf edilen en net sözler olarak kayda geçti.



12 yıl önce