|

Hollanda'da burka yasağına tepki

Hollanda'da Müslümanlar, kamuya açık alanlarda burka ya da peçe giyilmesine hükümetin yasak getirme girişimine tepki gösterdi. Müslüman gruplar, bu yasağın Müslümanları toplumdan daha da uzaklaştıracağını savundu.

Cihan
00:00 - 18/11/2006 Cumartesi
Güncelleme: 11:13 - 18/11/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Hollanda'da burka yasağına tepki
Hollanda'da burka yasağına tepki

Hükümet, burkanın kamu güvenliğini ve düzeni rahatsız ettiğini iddia ediyor. Hükümetin bu girişimi seçimlere birkaç gün kala yaptı. Entegrasyon Bakanı Rita Verdonk, toplumun "entegre olabilmesi ve hoşgörünün hakim olması için birbirlerini görebilmeleri gerektiğini" savundu. Geçtiğimiz yıl sonunda, Verdonk, burka giyilmesinin yasaklanmasına yönelik bir çalışma yapabileceklerini söylemişti. Verdonk, bu açıklamayı Hollanda meclisinin büyük bir bölümünün yasağa destek vereceğinin ortaya çıkması ardından yapmıştı.

Hollanda'da İslam karşıtı Theo van Gogh'un öldürülmesi ardından Müslüman karşıtı atmosfer artmıştı. Hollanda nüfusunun yüzde 5'ini Müslümanlar oluşturuyor. Yasağa karşı çıkan gruplar, bunun insan haklarına karşı olduğunu söylüyor.

Hollanda'daki en büyük Müslüman örgüt CMO, bu yasağın "çok marjinal bir kesimi aşırı tepki" olduğunu söyledi. Mecliste muhalefette bulunan Yeşillerden Müslüman vekil Naima Azough, bu yasağın ülkenin hoşgörü geleneğine uymadığını söyledi. Azough, hükümeti halkı radikallerle korkutarak oy toplamaya çalışmakla suçladı. Müslüman vekil, "Sorun şu ki burka giyen herkesi radikal olarak göremezsiniz." dedi.

17 yıl önce