|

Hükümet krizine akil adamlar formülü

İtalya'da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun 'akil adamlar' önerisi, hükümeti kurmakta anlaşamayan siyasi partilerce olumlu karşılandı.

Aa
00:00 - 31/03/2013 Pazar
Güncelleme: 13:42 - 31/03/2013 Pazar
Yeni Şafak
Hükümet krizine akil adamlar formülü
Hükümet krizine akil adamlar formülü

İtalya'da seçimlerin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine karşın, henüz hükümet kurulamamasına Cumhurbaşkanı Napolitano'nun getirdiği; siyaset, hukuk, ekonomi uzmanı 10 kişilik 'akil adamlar' formülü partilerden destek gördü.

Seçimlerden birinci çıkan merkez solun lideri Pier Luigi Bersani, Napolitano'nun önerisine uymaya hazır oldukları mesajını verdi.

Merkez sağ blokun çatı partisi Özgürlükçü Halk Partisi'nin genel sekreteri Angelino Alfano da 'akil adamlar' önerisini takdirle karşıladıklarını ancak kendi pozisyonlarında değişiklik olmadığını, ya geniş kapsamlı bir hükümet kurulması ya da yeniden sandığa gidilmesi gerektiğini savundu.

Seçimlerde aldığı oy oranıyla sürpriz yapan 5 Yıldız Hareketi adına 'SKY TG 24' kanalına konuşan iletişim koordinatörü Claudio Messora, hükümeti kurma görevinin kendilerine verilmesinin daha uygun olacağını ancak böyle bir zamanda cumhurbaşkanının formülünün çözüme yakın bir yol olduğunu belirtti.

Başbakan Mario Monti'nin merkez hareketi adına konuşan senatör Andrea Olivero, Napolitano'nun krizi çözmek için yaptığı seçimi mükemmel olarak niteledi.

İtalyan haber ajansı ANSA'ya konuşan bir AB Komisyonu yetkilisi de doğru çözüm için İtalya'daki demokratik sürece güven duyulduğunu bildirdi.

Hiç kadın yok eleştirisi

'La Repubblica' gazetesine konuşan, ülkenin etkili kadın siyasetçilerinden Emma Bonino ise Cumhurbaşkanı'nın oluşturduğu 10 kişilik komisyonda hiç kadın olmamasını eleştirdi. Nisan ayının ortasında cumhurbaşkanlığı seçim sürecine girecek ülkede, adı adaylar arasında geçen Bonino, "Ne zaman bir kadın cumhurbaşkanı olacak" sorusuna, "Kadın kardinal olması, cumhurbaşkanının kadın olmasından daha kolay olacak" yanıtını verdi.

İşçi konfederasyonu CGIL'in genel sekreteri Susanna Camusso ve Özgürlükçü Halk Hareketi (PDL) milletvekillerinden Alessandra Mussolini de 'akil adamlar' arasında kadın üye olmamasını eleştirdi.

İtalya'da 24-25 Şubat'taki genel seçimlerden birinci çıkan merkez sol blok, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlarken, Senato'da hükümet kurmak için gerekli çoğunluğa ulaşamadığı için diğer siyasi oluşumlar, merkez sağ blok veya 5 Yıldız Hareketi ile koalisyon hükümeti kurması gerekiyor.

Merkez sol blok, merkez sağ ile koalisyon istemezken, 5 Yıldız Hareketi bu iki blokla koalisyon hükümetine sıcak bakmıyor. Partilerin, iki kez yapılan siyasi istişarelerde de tavırlarını değiştirmemesi Napolitano'yu, altısı sosyo-ekonomik alanda uzman, dördü de parti temsilcileri ve emekli Anayasa Mahkemesi Başkanı Valerio Onida'dan oluşan 10 kişilik akil adamlar komisyonu oluşturma seçeneğine götürdü.

Bu arada Cumhurbaşkanı Napolitano, krizi aşmak için istifa edeceği haberleri üzerine, son güne kadar görevde kalıp sorunu çözmeye çalışacağını söyledi.

11 yıl önce