|

Husi anayasası darbedir

Arap Birliği, Yemen'deki Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ilan ettiği "anayasa manifestosunu", meşruiyete indirilmiş "darbe" olarak nitelendirdi.

Yeni Şafak
18:30 - 8/02/2015 Pazar
Güncelleme: 16:31 - 8/02/2015 Pazar
AA

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, gerilimi tırmandırıcı adımlar atmaya karşı Husilerin uyarıldığı belirtilerek, "Bu adımlar şiddet olaylarının ve ülke içindeki parçalanmanın artmasına, devam eden siyasi sürecin durmasına neden olurken Yemen'in güvenlik ve istikrarını da doğrudan tehdit etmektedir" denildi.


Yemen'de meşruiyete saygı duyulmasının zorunluluğuna işaret edilen açıklamada, "Husilerin anayasal meşruiyete darbe anlamı taşıyan ve güç kullanarak kendi yetkilerini dayatmaya çalıştıkları tek taraflı ve gerilimi tırmandırıcı bu adımı hiç bir şekilde tanımıyoruz" ifadesi kullanıldı.


Husiler, cuma günü akşam saatlerinde, hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının ardından ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek manifestoyu açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen bildiri, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulmasını öngörüyor.

#Yemen
#Husiler
#Ensarullah
9 yıl önce