|

II. Tora Bora

Mali'de direnişçiler, ülkeden değil sadece kuzeydeki kentlerden çekildi. Batı basını, 'İsyancılar, tıpkı El Kaide'nin Afganistan'daki Tora Bora'da yaptığı gibi savaşı Sahra'nın Adrar Dağları'ndan yürütecek. Dünyanın en az bilinen bölgesi olan bu dağlar, mağara ve kayalık tepelerle kaplı. Savaş yeni başlıyor ve uzun sürecek' bilgisini verdi.

Fatih Aça
00:00 - 11/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:44 - 10/02/2013 Pazar
Yeni Şafak
II. Tora Bora
II. Tora Bora

Fransa'nın, Mali'nin kuzeyindeki İslami gruplara gruplara yönelik askeri operasyonunda bir ay geride kalmak üzere. Bugüne kadar haber ajansları, Fransız askerleri ile Mali Ordusu'nun Timbuktu başta olmak üzere pek çok kent ve kasabayı direnişçilerden 'temizlediğini' duyurdu. Son günlerde de Fransız askerlerinin ülkeden ayrılması konuşuluyor. Ancak Paris için zafer ilanı o kadar da kolay olmayabilir.

Amerikan New York Times gazetesi, Mali'deki direnişçilerin ülkeden değil sadece kuzeydeki kentlerden ayrıldığına ve tıpkı El Kaide'nin Afganistan'daki Tora Bora'da yaptığı gibi savaşı Sahara'nın ücra bölgelerinden sürdürmeye hazırlandığına dikkat çekti. Mali'deki direnişçilerin yeni kalesi artık ülkenin kuzey batısındaki Adrar Dağları. Resmi adı ile 'Adrar des Ifoghas' bölgesi. Batı basınına konuşan askeri uzmanlar, mağara ve kayalık tepelerle kaplı arazinin önümüzdeki dönemde çatışmaların en kritik bölümlerine sahne olacağında ve savaşın uzun süreceğinde hemfikir.

DİRENİŞİN YENİ KALESİ

Adrar des Ifoghas dağları, dünyanın en az bilinen alanlarından birisi. Yaklaşık 250 bin kilometrekarelik bölge, Afganistan'daki Tora Bora gibi yüksek dağlarla kaplı değil, buradaki tepeler daha alçak. Ancak yerleşik alanlardan izole durumdaki Adrar Dağları, Tora Bora'ya göre çok daha büyük bir alan kaplıyor ve mağaralar başta olmak üzere direnişçilere saklanabilecekleri pek çok yer sağlıyor. Üstelik, çok az batılının adım attığı bu bölgede direnişçilerin uzun süredir hazırlık yaptığı biliniyor.

UZUN SÜRELİ HAZIRLIK

Paris Startejik İlişkiler Enstitüsü'nden General Jean-Claude Allard da, direnişçilerin yıllardır bölgedeki kabilelerden erzak temin ettiğini, çok sayıda su kuyusu açtıklarını, mağaraları ihtiyaçları çerçevesinde elden geçirdiklerini ayrıca silah, mühimmat ve yakıt stokladıklarını söyledi. Büyük ihtimalle Fransız özel kuvvetlerinin bölgede keşif faaliyetleri yürüttüğünü belirten Allard, 'Her kuyu ve her köy için çatışılacak' diyerek bölgede olası bir operasyonun çok zor olacağının altını çizdi.

Fransız jetleri boş arazileri dövüyor

Fransız uçakları Adrar Dağları bölgesine 20 kadar hava taarruzu düzenledi. Bölgede bir kara operasyonunun olup olmayacağını zaman gösterecek, ancak hava taarruzlarının pek de etkili olmadığı belirtiliyor. Reuters'a konuşan Mali'de görevli Batılı bir askeri ateşe durumu 'Anladığım kadarıyla hedef bulmakta zorlanıyorlar, direnişçiler çok iyi saklanıyor' diye özetledi.Adrar'da kaç direnişçi olduğu kesin değil. Uzmanlara göre sayı birkaç yüz ile birkaç bin.


11 yıl önce