|

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük felaket

00:00 - 14/03/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:01 - 14/03/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük felaket
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük felaket

Japonya Başbakanı Naoto Kan felaketle ilgili olarak, bu olayın İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yaşadıkları en büyük felaket olduğunu belirtti. Fukuşima'da durumun ciddiyetini koruduğunu söyleyen Kan, nükleer sızıntı krizinin Sovyetler Birliği döneminde Çernobil'de 1986 yılında meydana gelen kaza ile aynı olmadığını belirtti. Kan, "Radyasyon havaya yayıldı ancak çok miktarda yayıldığına yönelik herhangi bir rapor bulunmuyor... Bu temelde Çernobil'deki kazadan farklı. Zararın yayılmasını önlemeye çalışıyoruz" dedi. Başbakan Kan, birçok nükleer santralde faaliyetlerin durmasına bağlı olarak da büyük çaplı elektrik kesintisi riski bulunduğu uyarısı yaptı.

NORMAL MİKTARIN BİN KATI

Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı'ndan önceki gün yapılan açıklamada, Fukuşima'da bulunan 1 numa-ralı nükleer santralin 1 numaralı reaktörünün kontrol odasındaki radyasyon miktarının normalin bin katına ulaştığı ifade edilmişti. Açıklamada reaktör çevresinde sezyum ve radyoaktif iyot sızıntısı tespit edildiği, bunun uranyum yakıtının saklandığı bazı metal tankerlerde erime yaşandığının işareti olduğu belirtildi.

HAZIRLIKSIZ YAKALANDI ELEŞTİRİSİ

Çernobil'de meydana gelen nükleer kazadan sonraki ikinci en büyük felaket olarak görülen olay, Japonya'nın bu büyüklükte bir deprem için hazırlıksız olduğu tartışmalarını da başlattı. Bu büyüklükte bir depremin ülkedeki nükleer enerji sektörüne vuracağı da belirtiliyor.


13 yıl önce