|

İlk kez yüz yüze

Suriye'de 3 yıl önce başlayan iç savaşın ardından muhalifler ile Şam rejimi Cenevre'de ilk kez aynı odada bir araya geldi. Doğrudan birbirleriyle muhatap olmayan heyetler arasındaki iletişimi BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi sağladı.

.
00:00 - 26/01/2014 الأحد
Güncelleme: 21:24 - 25/01/2014 السبت
Yeni Şafak
İlk kez  yüz yüze
İlk kez yüz yüze

Suriye muhalefeti ve rejimini temsil eden heyetler, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi ile BM'nin Cenevre ofisinde görüşmeye başladı. Çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla çarşamba günü başlayan Cenevre-2 Konferansı'nın ardından BM Özel Temsilcisi İbrahimi, önceki gün taraflarla ayrı ayrı görüşmüş ve ilk kez aynı odada bir araya gelmek üzere mutabakata vardıklarını açıklamıştı. 30 dakika süren ve Suriyeli muhalefet ve rejim heyetlerini iç savaşın başlamasından üç yıl sonra ilk kez bir araya getiren toplantının ilk görüşmesinde tarafların konuşma yapmadığı, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi'nin heyetlere hitap ettiği kaydedildi.

MASADA KARŞILIKLI OTURDULAR

U şeklindeki bir masa etrafında toplanan Suriyeli heyetlerin karşılıklı oturduğu, masanın diğer kenarında da İbrahimi ve diğer BM yetkililerinin bulunduğu kaydedildi. Taraflar ilk görüşmede birbirleriyle doğrudan muhatap olmadı, iletişim İbrahimi aracılığıyla sağlandı. Görüşmelerin ilk gündeminde, bazı bölgeleri kuşatma altında bulunan Humus'taki insani durum ve ateşkes vardı.

HEDEF CENEVRE-1'İ UYGULAMAK

İlk toplantının açıklamada bulunan Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetinden Enes el-Abde, 'İbrahimi şunu açıkça ortaya koydu: Bu konferans ve bu müzakereler siyasidir. Bunun amacı Cenevre-1'i uygulamaktır. Ayrıca Suriye halkının acılarını dindirmek gerektiğini vurguladı. İki heyet arasında güven artırmayı sağlayacak tedbirleri konuşacağız' dedi. Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi ise geçiş hükümeti kurulmasını öngören Cenevre Bildiri'nde bazı konular üzerinde çekinceleri olduğunu söyledi. Ancak daha sonra bu çekincelerin giderildiğine yönelik açıklamalar geldi.

Mutabakat sağlanmadı

Surileyi muhalif kaynaklar, yönetimi temsil eden heyetle, Özel Temsilci İbrahimi'nin öncülüğünde varılan anlaşma gereği Cenevre-1'de alınan kararlar üzerinde mutabakat sağlandığını belirtmişti. Ancak rejim kanadı böyle bir mutabakata varılmadığını söylüyor. Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşta yaklaşık 150 bin kişinin hayatını kaybettiği, 9 milyon kişinin evsiz kaldığı tahmin ediliyor.

Katillerin temsilcileri ile karşılıklı oturmak zor

Şu anda Humus'a odaklandıklarını ifade eden Abde, Humus'ta bir veya iki haftalık bir ateşkesten sonra bunu Halep ve Şam gibi diğer bölgelere genişletmeye bakacaklarını ve tutukluların değişimi konusunu konuşacaklarını bildirdi. Abde, 'İki gün sonra, pazartesi ya da salı günü siyasi görüşmeleri ve geçiş yönetimi kurulmasını konuşmaya başlayacağız' diye konuştu. İlk kez aynı masada otururken neler hissettiği sorulan Abde, 'Karışık hislerdi. Şam'daki katilleri temsil edenlerle oturmak bizim

için kolay değildi. Ama bunu Suriye halkının ve çocuklarının iyiliği, Suriye'nin geleceği için yaptık. Buraya gelmekle çok cesur bir karar aldık. İyi sonuçlar almak için elimizden geleni yapacağız' dedi.

٪d سنوات قبل