|

İncirlik üssü dedemindi

ABD mahkemesi Ermenilere, tazminat talep etme yetkisi verdikten bir kaç gün sonra Türkiye aleyhine dava açıldı. ABD'li Ermeni avukat, üç Ermeninin dedelerine ait olduğu iddia edilen, İncirlik üssü de dahil toplam 49 hektar toprak için TC Devleti, Merkez ve Ziraat Bankası'na 63 milyon dolarlık tazminat davası açtı

00:00 - 17/12/2010 Cuma
Güncelleme: 00:28 - 17/12/2010 Cuma
Yeni Şafak
İncirlik üssü dedemindi
İncirlik üssü dedemindi

ABD'de Ermeniler, 1915 olaylarında mülklerini kaybettikleri iddiasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Merkez ve Ziraat bankaları aleyhine yeni bir dava daha açtı. Davanın, geçtiğimiz günlerde ABD'nin San Francisco 9. Temyiz Mahkemesi tarafından Ermeni mirasçılara sigorta şirketlerine dava açma yetkisi vermesinin ardından açılması dikkat çekiyor.

Dava, ABD'de Ermenilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Los Angeles'taki bölge mahkemesi'ne, eşi de davacılar arasında yer alan avukat Vartkes Yeghiayan tarafından açıldı. "1915 olaylarında dedelerinin mülklerini kaybettiğini iddia eden" üç Ermeni, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'na karşı açtığı davada, "Adana'da, İncirlik üssü de dahil olmak üzere, dedelerine ait toplamda 49,5 hektar" olduğunu savundukları topraklar için 63,9 milyon dolarlık tazminat talebinde bulundu. "Dedelerine ait mülklere 1915 olaylarında el konulduğunu ve söz konusu arazilerin tapularına sahip olduklarını" ileri süren davacılar, Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü ABD'nin kullanımına açarak topraktan kar sağladığını savundular.

DAVA, İKİ AVUKATIN ÇATIŞMASINDAN AÇILDI

ABD'deki Ermeniler, bu yılın Temmuz ayında da "Davoyan Davası" olarak bilinen, 1915 olaylarında mülklerine el konulduğu iddia edilenlerin varislerine tazminat talebiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası aleyhine dava açmıştı. ABD'de Türk çatı kuruluşlarından Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesinin (ATAA) Başkanı Günay Övünç, bu davanın da "Davoyan Davası" ile aynı türde, ancak avukat ve davacıları farklı bir dava olduğunu söyledi.

FİİLİ OLARAK BAŞLAMADI

Bu davanın avukatı Yeghiayan'ın, "Davoyan Davası" avukatı Mark Geragos ile "kavgalı olduğunu" ve Geragos'a, "davalardan kazanılan tazminatları kanuna aykırı kullandığı iddiasıyla" karşı dava bile açtığını belirten Övünç, "Yeghiayan, Geragos'un Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Merkez Bankası ve Ziraat Bankasına yönelik dava açma fikrini de kendisinden çaldığını söylüyor. Bu nedenle Yeghiayan, kendine davacı bulup, aynı davayı kendisi de açtı.

Yani, aslında davanın açılmasında iki avukat arasındaki çıkar çatışması önemli rol oynuyor" dedi. Saltzman & Evinch hukuk firmasının ortaklarından da olan Övünç, "Davoyan Davası"nda da Merkez ve Ziraat bankalarına tebligat ulaşmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti Devletine henüz tebligat yapılmadığı için, o davanın da daha fiili olarak başlamadığını söyledi.


Gerekçe ABD'nin dış politika belirsizliği

ABD'nin San Francisco 9. Temyiz Mahkemesi, geçen yıl, California eyaletinde 9 yıl önce kabul edilen ve 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarına, sigorta şirketlerine karşı dava açma yetkisini veren yasayı iptal etmişti. Aynı mahkeme, geçtiğimiz günlerde önceki kararını bozarak, mirasçıların, kendilerine ödeme yapılması için sigorta şirketlerine dava açabileceğine karar verdi. Mahkeme, önceki karar gerekçesinin aksine, "ABD dış politikasının bu konuda (1915 yılı olayları) kesin bir tutum sergilemediği gerekçesiyle söz konusu yasanın federal dış politikayla çelişmediğini" bildirdi.



13 yıl önce