|

İngiliz basını: May 'rezil oldu'

AB ile İngiltere arasındaki sorunlu Brexit krizi büyüyor. Uluslararası örgütün Londra yönetiminin planını reddetmesi depreme yol açtı. İngiltere basını, Avusturya’da düzenlenen Avrupa Birliği gayriresmi devlet ve hükümet başkanları toplantısında Başbakan Theresa May’in "rezil edildiğini” yazdı, May ateş püskürdü.

Yeni Şafak
09:43 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 10:14 - 22/09/2018 Cumartesi
Başbakan May, Avusturya’nın Salzburg kentinde düzenlenen AB Gayriresmi Zirvesi'nde ülke temsilcileriyle aile fotoğrafı çektirdi.
Başbakan May, Avusturya’nın Salzburg kentinde düzenlenen AB Gayriresmi Zirvesi'nde ülke temsilcileriyle aile fotoğrafı çektirdi.

Avusturya’nın Salzburg kentinde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) gayriresmi devlet ve hükümet başkanları toplantısında Brexit konusundaki görüş ayrılıkları İngiliz basınında geniş yankı buldu.

"İşe yaramaz plan"

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, birliğin liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, İngiltere'nin mevcut Brexit planının AB'nin ortak pazarını zayıflatma riski taşıdığını söyledi. Tusk, "İngiltere'nin Brexit planı işe yaramaz" dedi.

May ateş püskürdü

Brexit süreci hakkında son gelişmeleri değerlendiren İngiltere Başbakanı Theresa May, "Bütün bu süreçte AB’ye saygılı davrandık. İngiltere de AB’den aynısını bekliyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca May, "Müzakerelerin bu ileri aşamasında taraflardan birinin, diğerinin teklifini detaylı bir izahat ve karşı teklif olmadan reddetmesi kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Manşetten 'rezil oldu'

İngiltere basını, Başbakan Theresa May’in toplantıda Brexit planının işe yaramayacağını söyleyen AB liderleri tarafından “rezil edildiğini” öne çıkardı.

  • Daily Mirror gazetesi zirvedeki görüş ayrılıklarını
    “Brexit planın sorunlu”
    manşetiyle okuyucularına aktarırken, Daily Mail ise Theresa May’in sözlerini ön plana koydu. Gazete manşetinde
    “Öfkeli May: Ayrılmaya hazırız”
    ifadelerine yer verdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB liderleri ile yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada anlaşmasız bir ayrılığa hazır olduklarını vurgulamıştı. "Ben İngiliz halkının çıkarları namına, referandumda alınan kararı hayata geçirmek için müzakere yürütüyorum" ifadesini kullanan May, "Evet, kaygılar dile getirildi. Yapılacak çok iş var. Ancak, anlaşma için istek de var. Ama hiç kimsenin kuşkusu olmasın, anlaşmasız ayrılık için de hazırlanıyoruz" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB liderleri ile yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada anlaşmasız bir ayrılığa hazır olduklarını vurgulamıştı. "Ben İngiliz halkının çıkarları namına, referandumda alınan kararı hayata geçirmek için müzakere yürütüyorum" ifadesini kullanan May, "Evet, kaygılar dile getirildi. Yapılacak dçok iş var. Ancak, anlaşma için istek de var. Ama hiç kimsenin kuşkusu olmasın, anlaşmasız ayrılık için de hazırlanıyoruz" diye konuştu.

Açıklamalar etkiledi

May'in açıklamasıyla birlikte kayıplarını artıran sterlin, gün içi işlemlerde dolar karşısında yüzde 1.33 değer kaybederek 1.3090 seviyesine geriledi.

FTSE 100 Endeksi, zayıf sterlinin etkisiyle Londra saatiyle 14:10'da yüzde 1.4 artıda seyretti.

AB İrlanda ve ekonomik ilişkilerde ısrarcı

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise İngiltere ile kimi konularda henüz uzlaşı sağlanamadığını belirterek, "Sürecin kasım ayında devam etmesi için İrlanda ve ekonomik ilişkilerimizin geleceğine dair konuların çözülmesi gerekiyor. Aksi taktirde ekimden sonra olumlu bir süreci tahayyül etmek zor." değerlendirmesinde bulundu.

İrlanda konusunun AB'nin öncelikleri arasında olduğunu kaydeden Tusk, İrlanda sınırı ve ekonomik konuların ekim ayında bir kez daha ele alınacağı bilgisini verdi.

Ayrılık 2019 Mart'ta

Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

İngiliz hükümeti son 2 aydır ülkenin AB ile herhangi bir anlaşmaya varılmadan birlikten ayrılması seçeneğine yönelik hazırlıklarına hız verirken, uzmanlar bunun İngiliz ekonomisi üzerinde yıkıcı etkileri olacağı uyarısında bulunuyor.

#Braxit
6 yıl önce