|

İngiltere Kraliçesi Kuzey İrlanda'da

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahta çıkışının 60. yılı çerçevesinde, 2 günlük Kuzey İrlanda ziyaretine başladı.

Aa
00:00 - 26/06/2012 Salı
Güncelleme: 15:27 - 26/06/2012 Salı
Yeni Şafak
İngiltere Kraliçesi Kuzey İrlanda'da
İngiltere Kraliçesi Kuzey İrlanda'da

Kraliçe 2. Elizabeth'in bugünkü programında, Enniskillen'de yapacağı kilise ziyaretleri yer alıyor. Kraliçe'nin, silah bırakan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski liderlerinden Martin McGuinness ile bir araya gelecek olması, ziyarete Kuzey İrlanda barış süreci açısından da tarihi önem kazandırıyor.

Kuzey İrlanda yönetiminin Sinn Fein partili Birinci Bakan Yardımcısı McGuinness yarın Belfast'ta Kraliçe ile aynı davete katılacak ve böylece bir Sinn Fein lideri ilk kez bir İngiliz monarkıyla el sıkışmış olacak. 

Kraliçe'ye ziyaretinde eşi Prens Philip de eşlik ediyor. Prens Philip'in amcasının 1979 yılında IRA tarafından öldürüldüğü biliniyor.


"Kapıların ardına saklanmam"

Martin McGuinness Kraliçe ile planlanan görüşmesine dair basına yaptığı açıklamada, bazı spekülasyonların aksine, buluşmanın görüntülerinin kamuoyuyla paylaşılmasında bir sakınca görmediğini söyledi. 

"Bir şeye karar verdiysem, kapıların ardına saklanmam" diyen McGuinness, şunları kaydetti: 

"Yıllar boyunca İngiliz devletinin şiddetinden fena halde canı yanmış insanları temsil ediyorum. Bununla birlikte, anlaşmazlık sonucunda aynı şekilde acı çekmiş birisiyle; İngiltere'de pek çok evde, buraya gönderilen ve hayatını kaybetmiş İngiliz askerlerinin annelerinin, babalarının, eşlerinin, çocuklarının ve kardeşlerinin yaşadığının bilincinde olan birisiyle görüşeceğimi de biliyorum"

Martin McGuinness, Demokratik Birlik Partili (DUP) Birinci Bakan Peter Robinson ile Kuzey İrlanda yönetiminin başında bulunuyor.

İrlanda, Kuzey İrlanda ve İngiltere parlamentolarında temsil edilen Sinn Fein, 2005 yılında silah bırakan IRA'nın siyasi kanadı olarak biliniyor.

12 yıl önce