|

İngiltere ve ABD övdü bütün dünya kötüledi

17 yıllık diktatörlüğü döneminde 3 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan Pinochet'nin arkasından sadece İngiltere ve Amerika güzel şeyler söyledi

00:00 - 12/12/2006 Salı
Güncelleme: 01:19 - 12/12/2006 Salı
Yeni Şafak
İngiltere ve ABD övdü bütün dünya kötüledi
İngiltere ve ABD övdü bütün dünya kötüledi

Augusto Pinochet'nin ölümüne uluslararası tepkiler de gelmeye başladı. İspanya'daki sağ ve sol eğilimli siyasi partiler Şilili eski diktatörün cezalandırılmadan öldüğünü ve Pinochet'nin ölümünden üzüntü duyulmayacak eli kanlı bir diktatör olduğu yorumunu yaptılar. Fransa Başbakanı Dominique de Villepin ise, Pinochet'nin ölümü için, “Şili tarihinin trajik bir sayfasının kapandığını” belirtirken Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Şili'nin eski diktatörü Pinochet döneminin, “Güney Amerika tarihi için karanlık bir dönem olduğunu” belirtti.


'DEMİR LADY' ÇOK ÜZGÜN

İngiltere'nin “Demir Lady” lakaplı eski Başbakanı Margaret Thatcher ise Pinochet'nin ölümünden büyük üzüntü duyduğunu açıkladı. ABD yönetimi de, Şili'nin Pinochet'nin yönetimi altında, “tarihinin en zor dönemlerinden birini” geçirdiğini belirtti. Beyaz Saray, bu dönemin kurbanlarının ve ailelerinin yanında olduklarını belirterek, Şili halkına, özgürlük ve hukuk temeline dayanan, insan haklarına saygılı bir toplum yarattıkları için saygı duyduklarını kaydetti.



Baltazar: Tek suçlu o değil

Şili'nin eski diktatörü General Augusto Pinochet hakkında tutuklama emri çıkartarak ünlenen İspanyol hakim Baltasar Garzon, diktatörün ölümünden sonra yaptığı açıklamada, “Pinochet'ye karşı davalar sürmeli, çünkü tek sorumlu o değil. Soruşturulması gereken çok kişi var. Bunların tarih içinde kaybolup gitmemesi için dünyanın her yerinde soruşturmaları süratli bir şekilde yapmalıyız” dedi.


Kissinger hayranıydı

Augusto Pinochet 1973'te yönetime el koyduğunda, ABD'den büyük destek göreceğini biliyordu. Pinochet, ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger hayranıydı. Darbenin hemen ardından, CIA yazışmalarından birinde şöyle deniyordu: “Şili ordusuna hakim olan hava, bu fırsatı, komünizmin ülkedeki tüm izlerini silmek için kullanacakları yönündedir. Komünistlere ciddi baskı uygulamayı planlıyorlar.”



17 yıl önce