|

İngiltere’ye Balfour davası

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Filistin'in işgalinin yolunu açan utanç bildirisi Balfour Deklarasyonu’nun 100’üncü yılını kutlama kararından vazgeçmemesi nedeniyle İngiltere’ye dava açacaklarını bildirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/11/2017 vendredi
Güncelleme: 00:52 - 3/11/2017 vendredi
Yeni Şafak
İngiltere Başbakanı Theresa May, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu Balfour Deklarasyonu’nun 100. yılında Londra’da konuk etti.
İngiltere Başbakanı Theresa May, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu Balfour Deklarasyonu’nun 100. yılında Londra’da konuk etti.

Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere Başbakanı Theresa May’in “İsrail Devleti’nin kurulmasında sahip olduğumuz rolden dolayı gurur duyuyoruz ve kesinlikle deklarasyonun 100’üncü yılını gururla kutlayacağız” şeklindeki sözlerine işaret ederek, “Filistin hükümeti, İngiltere’yi kutlama kararından vazgeçirmek için çok çaba sarf etti” ifadelerini kullandı. Hukuki işlemlerin yürütülmesi için yakında İngiltere’de bir hukuk bürosu ile yetkilendirme sözleşmesi yapılacağını ifade eden Maliki, bu adımın adaletin tesisi, Filistin halkına yapılan tarihi zulmün ortadan kalkması, İngiltere’nin bunun için özür dilemesi ve tazminat vermesi için atılacağını kaydederek, bakanlığın benzer davalar açmak suretiyle Balfour Deklarasyonu’ndan zarar gören Filistinlileri motive etmek için çalışacağını aktardı.

Öte yandan binlerce Filistinli öğrenci, İngiltere Başbakanı Theresa May'e, İsrail işgalini reddetmek için mektup yazdı. Filistinli öğrenciler İngiliz Başbakanına, neden İngiltere’nin bir Filistin devletini tanımadığını sorarken, Balfour Deklarasyonu'nda, Filistinlilerin haklarını korumaya yönelik verdikleri sözleri tutmadıklarını hatırlattı. Sosyal medyada ise #Balfour100 etiketi açılarak, İngilizce,Türkçe, Arapça, Fransızca ve İspanyolca paylaşımlar yapan Twitter kullanıcıları, İngiltere’den deklarasyon için özür dilemesini istedi. Twitter üzerinde başlatılan kampanyaya 25 ülkeden aktivist katıldı.

#İngiltere
#Filistin
#Balfour
il y a 7 ans