|

İngiltere'ye yeni kül bulutu mu geliyor?

00:00 - 20/04/2010 Salı
Güncelleme: 15:22 - 20/04/2010 Salı
Yeni Şafak
İngiltere'ye yeni kül bulutu mu geliyor?
İngiltere'ye yeni kül bulutu mu geliyor?

AB, İzlanda'daki yanardağın neden olduğu kül bulutu yüzünden kısıtlama getirilen uçuşlarda esneklik gösterme kararı aldı. İngiltere'ye ise yeni bir kül bulutunun yaklaştığı bildiriliyor.


NTV'nin haberine göre, İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle beş gündür büyük kısmı kapalı olan Avrupa hava sahası kısmen açıldı. Ancak İngiltere hava trafiği yetkilileri ülkeye yeni bir kül bulutunun yaklaştığı uyarısında bulunuyor.


Krizin altıncı gününde Kuzey Avrupa'dan ilk uçuşlar gerçekleşti. Hollanda'nın Amsterdam kentinden havalanan üç uçak New York, Şanghay ve Dubai'ye uçtu.


GÖRÜŞE DAYANARAK SEFER YAPILIYOR

Alman havayolu Lufthansa da pazartesi gecesi Frankfurt Havaalanı'ndan bazı uçuşların yapıldığını açıkladı. Ancak pilotlar cihazlarını kullanarak değil, görüşe dayanarak sefer yapıyor.



Ancak Frankfurt havalimanından bugün yapılması düşünülen 100 kadar uçuşun 95'i de şimdiden iptal edilmiş görünüyor.


İNGİLTERE'DE YENİ KÜL BULUTU

İngiltere'nin kuzeyi, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise uçuş yasağının bu sabah kaldırılması planlanmıştı. Ancak yeni bir kül bulutunun İngiltere'ye yaklaşmakta olduğunu açıklayan hava trafiği yetkilileri, kararın gözden geçirilebileceğini açıkladı.


Londra'daki havaalanlarının faaliyete geçmesi için ise henüz erken olduğu bildiriliyor.


Rüzgar külleri taşımaya devam etmezse öğle saatlerinde İngiltere'nin orta kesimlerindeki bazı havaalanlarının hizmete açılabileceği belirtiliyor.


İngiltere ayrıca, donanmaya ait üç gemiyi dünyanın çeşitli yerlerinde mahsur kalan İngiliz vatandaşlarını ülkeye getirmek için yolladı. Yaklaşık 150 bin İngilizin günlerdir çeşitli kentlerde mahsur durumda olduğu belirtiliyor.


Dün telekonferans yöntemiyle bir araya gelen Avrupa Birliği ulaştırma bakanları, hava trafiğine yönelik bazı sınırlamaları gevşetme kararı aldı. Avrupa Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, bugün TSİ 11.00'den itibaren hava ulaşımının kısmen açılacağını açıkladı.


Buna göre Avrupa hava sahası 3'e bölünecek. Küllerden doğrudan etkilenen bölgelerde uçuşlar olmayacak. Küllerden daha az etkilenen diğer bölgede kontrollü uçuşlar başlarken, hiç etkilenmeyen bölgelerde ise uçuşlar serbestçe gerçekleştirilecek.


Türkiye üçüncü, yani uçuşlarda herhangi bir kısıtlamanın bulunmadığı bölgede yer alıyor.


6 saate bir günceleneceği belirtilen kararda birinci bölge olarak Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve İrlanda, ikinci bölge olarak Fransa, İtalya, Almanya'nın doğu bölgeleri, İsviçre ve Avusturya, üçüncü bölge olarak da İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler gösterildi.


AB Komisyonu yetkilileri en geç Cuma gününe kadar hava trafğinin normale dönebileceğini belirtirken, 6 saatlik güncellemelerde yeni kapamalar ya da açmalar olabileceği kaydedildi.


VİZELER UZATILSIN TALEBİ

Bu arada Avrupa Komisyonu, Schengen bölgelerinde mahsur kalan ve vize süreleri bitmek üzere olan veya biten üçüncü ülke yolcularının Schengen vizelerinin uzaltılmasını da talep etti.


Avrupa hava sahasının kapanmasıyla yaşanan krizin, şu ana kadar 6 milyon 800 bin yolcuyu etkilediği tahmin ediliyor.


ARTIK KÜL DEĞİL, LAV VE SU BUHARI ÜRETİYOR

İzlandalı bilimadamları, yarattığı kül bulutuyla Avrupa'yı felce uğratan yanardağdaki patlamaların yeni bir aşamaya girdiğini, yanardağın artık külden çok lav ve su buharı ürettiğini açıkladılar.


Ancak yanardağın hala aktif olduğu, yakınlardaki başka bir yanardağı da aktif hale getirebileceğine dikkat çekildi.


Yetkililer bu yanardağın aktif hale gelmesiyle yeni bir kül bulutunun Avrupa semalarına doğru yola çıkabileceğini belirtiyor.


ZARARIMIZ 1 MİLYON DOLARI AŞTI

Dünyadaki tüm havayolu şirketlerini temsil eden örgüt IATA, volkanik küller nedeniyle hava sahalarını uçuşa kapatan Avrupa hükümetlerini eleştirdi. Kuruluş zararın 1 milyar doları aştığını belirtiyor.


Beşinci günü geride bırakan krizden milyonlarca yolcu etkilendi.



14 yıl önce