|

İnsanların içindeki şiddeti ortaya çıkaran 'Black Friday' nedir?

23 Kasım 'Black Friday' günü yaklaşıyor. Türk kültüründe yeri olmayan Black Friday'in ismi nereden geliyor? Her yıl Black Friday indirimlerinden yararlanmak isteyen binlerce insan, herhangi bir şeyin sahibi olabilmek uğruna şiddete başvurarak içinde başka bir insana zarar veriyor.

Yeni Şafak
10:42 - 21/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:49 - 21/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Black Friday'de elektronik aletlere hücum eden binlerce insan...
Black Friday'de elektronik aletlere hücum eden binlerce insan...

23 Kasım Black Friday yani Türkçesi ile 'Kara Cuma' ilk olarak ABD'de ortaya çıkan bir gelenek olarak anılıyor.

Amerika'da ilk 'Şükran Günü' yani tarımla uğraşanlar için hasat ve geçen senenin tüm nimetlerine şükretmek için kutlanan ulusal bayramdan sonra gelen ilk cuma günü.

'Black Friday' nedir?


1932 yılında yılbaşı (Noel)'in alışveriş sezonu için bir başlangıç olarak görülen Black Friday'de ABD'de bir alışveriş çılgınlığı başlar. Çok erken saatlerde açılan mağazalar, yoğun bir günün ardından geç saatlerde kepenk kapatır.

Resmi tatil olmayan Blac Friday günü sadece ABD'de değil, Kanada ve İngiltere'de de kutlanıyor. İnternet üzerinden de Black Friday için özel kampanyalar düzenleniyor.

Türk kültüründe yeri olmayan Black Friday, 23 Kasım Cuma günü ABD'de kutlanıyor.


Black Friday ismi nereden geliyor?

1932'den bu yana kutlanan Black Friday, 1961 yılına kadar bu isimle anılmıyordu. Ancak 1961'de meydana gelen yoğun trafik kazaları, mağazalarda yaşanan aşırı izdiham ve şiddet olayları sebebiyle bu şekilde anılmaya başlandı.

Tüm dünyada beklenen Black Friday için pek çok mağaza özel indirimlere gidiyor. Bu indirimden yararlanmak isteyen halk mağazalara akın ediyor. Bazı senelerde bu indirim insanların gözünü hırsla kaplıyor. Çoğu zaman büyük yaralanmalarla sonuçlanan şiddet içerikli olaylar yaşanıyor. Black Friday, insanların alışveriş çılgınlığını gözler önüne seriyor.


#Black Friday
#İndirim
#23 Kasım
5 yıl önce