|

İnterpol daha fazla işbirliği istedi

Interpol'ün 81. Olağan Genel Kurulu Bakanlar Toplantısı yapıldı. Günümüz suçlarına karşı yeni stratejilerin belirlenmesi ve daha fazla işbirliği vurgusu yapan ortak bir deklarasyon yayımlandı. 

Aa
00:00 - 5/11/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:11 - 6/11/2012 Salı
Yeni Şafak
İnterpol daha fazla işbirliği istedi
İnterpol daha fazla işbirliği istedi

Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (Interpol) 81. Olağan Genel Kurulu, günümüz suçlarına karşın daha etkili ve uygulanabilir yeni stratejilerin belirlenmesine yönelik bakanların mutabık kaldığı ortak bir deklarasyonu onayladı.

Rome Cavalieri Hotel'de açılışı bakanlar toplantısıyla yapılan Interpol'ün 81. Olağan Genel Kurulu, aralarında İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in de bulunduğu dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 100 adalet, içişleri ve güvenlik bakanının mutabık kaldığı ortak bir deklarasyonu kabul etti.

Deklarasyonda, şiddet içeren aktüel suçların değişen türlerine karşı, uygulanabilir ve etkili stratejilerin belirlenmesi ve bunun, uluslararası polis hizmetleri ve araçlarının artan işbirliğiyle kullanılması fikrinin benimsendiği ifade edildi. 

Açılış konuşmaları 

Interpol tarihinin en geniş katılımlı genel kurulunda, küresel liderler günümüz suçlarıyla mücadeleye odaklandı.

Bugünkü bakanlar toplantısıyla çalışmalarına başlayan 81. Olağan Genel Kurul'un açılışında konuşan Interpol Başkanı Khoo Boon Hui, bakanlar toplantısının uluslararası şiddet suçlarının daha geniş bir şekilde ele alınmasını sağlayacağını ifade etti.

Interpol Genel Sekreteri Ronald K. Noble da kendi stratejilerinin zamanla ihtiyaçlara cevap veremeyebileceğini buna karşın, bugün dahi yüzleştikleri tehditlerin var olacağını çünkü küresel şiddet suçlarının şekilde değiştirmekte olduğunu dile getirdi. 

Noble, 'Değişen şiddet suçları, doğası itibariyle artık daha da şiddetlenebilir. Öyle ki; bugün bir ülkede başlayan bir şiddet olayı, çok kolay bir şekilde ötekine yayılabilmekte. Aynı orman yangını gibi' dedi.

Toplantının ev sahiplerinden olan İtalya İçişleri Bakanı Annamaria Cancellieri de suçla mücadelenin oldukça karışık bir süreç olduğunu belirterek, 'Suç, ulusal sınırları aşabilir ve hukuktan kaçma fırsatı bulabilir. İşte tam da bu noktada, uluslararası işbirliğine ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, uluslararası polis işbirliğinde, Interpol öncü ve tektir. Bunun bir diğer anlamı da ülkeler, vatandaşlarını suç tehditlerine karşı yalnız savunamaz' dedi.

İtalyan Bakan Cancellieri, konuşmasının son bölümünde, uluslararası topluma Interpol'e yardımcı olunması ve operasyonlarına dönük daha geniş imkanların tanınması konusunda çağrıda bulundu.

Öte yandan, sabahki açılış toplantısında, Interpol ile 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar arasında anlaşma imzalandı. Interpol Genel Sekreteri Ronald Noble ile Katar 2022 Yüksek Kurulu Başkanı Şeyh Abdullah bin Nasser el-Tani, Interpol'ün 2022 Dünya Kupası ve gelecek 10 yılda yapılacak spor organizasyonlarında güvenliği desteklemesini içieren 10 milyon dolar değerinde bir anlaşmaya imza koydu.

Bu arada, İtalya'da geçen yıl patlak veren Cremona Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen uluslararası boyutu Interpol tarafından araştırılan şike soruşturmasının, yaptığı ihbarla başlamasını sağlayan eski futbolcu Simone Farina da bakanlar toplantısına katıldı ve yaptığı katkılardan ötürü Interpol ile işbirliği yapan 'örnek insan' olarak gösterildi. 


11 yıl önce