|

İpler kopuyor

Ukrayna'da muhalefet Devlet Başkanı Yanukoviç'in başbakanlık önerisini reddetti. 'Başladığımız işi bitireceğiz' diyen muhalefet liderleri diyalog kapısını kapattı. Hükümet ise aldığı yeni kararla resmi binaları işgal edenleri 'radikal unsur' sayacağını açıklayarak göstericilere karşı terör yasalarını devreye sokmanın ilk işaretini verdi.

Kiev
00:00 - 27/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:12 - 26/01/2014 Pazar
Yeni Şafak
İpler kopuyor
İpler kopuyor

Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri arasında uzlaşma sağlanamadı. Hükümet göstericilere karşı terör yasalarını devreye sokma hazırlığı yaparken muhalefet ise 'Başladığımız işi bitireceğiz' diyerek rest çekti. Önceki akşam yapılan görüşmenin ardından Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yanukoviç'in, muhalefetteki Batkivşçina (Vatan) Partisi lideri Arseny Yatsenyuk'a başbakanlık, UDAR (Darbe) Partisi lideri Vitaliy Kliçko'ya ise insan haklarından sorumlu başbakan yardımcılığı görevini önerdiği bildirildi. Ancak muhalif politikacılar söz konusu teklifi kabul etmeyerek, seçimlere gidilmesini istedi. Başbakanlık önerilen Vatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, genel olarak önerileri kabul etmeye hazır olduklarını ancak seçimlere gidilmesi dahil bazı temel taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

İŞGALLER SÜRÜYOR

Öte yandan, Kiev'deki protestolar dün de sürdü. Bağımsızlık Meydanı'ndaki göstericiler Tarım Bakanlığı'ndan sonra meydanın yakınlarındaki bir kongre merkezini işgal etti. AFP'nin haberine göre, 2000 gösterici, güvenlik güçlerinin kullandığı kongre merkezine molotof kokteyli fırlattı. Polis göstericilere tazyikli su ile müdahale etti. Binanın pencereleri kırılırken, göstericiler içeri girmeyi başardı. Ukrayna İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko ise Kiev Bağımsızlık Meydanı'nda ele geçirilen binalarda kalmaya devam edenlerin aşırı unsur sayılacağını ve eylemcilerin harekete geçmesi durumunda güç kullanacağını açıkladı.

Kongre Merkezi'ni işgal

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki kongre merkezi, önceki gece göstericiler tarafından ablukaya alınmıştı. Göstericiler dün binaya girmeyi başardı.

'Başladığımız bu zor işi neye mal olursa olsun bitireceğiz!'

Kiev'de binlerce protestocuya hitap eden muhalefet liderleri Vitali Klişko (sağda), Oleh Tyagnybok (ortada) ve Arseniy Yatsenyuk (solda), 'Biz Ukrayna'nın kaderi için sorumluluk almaktan korkmuyoruz' dedi. Yatsenyuk daha sonra attığı bir Twitter mesajında da 'Anlaşma yok. Başladığımız işi bitiriyoruz. Liderlerimize halk karar verir' dedi. Muhalefet ayrıca 2015'te yapılması planlanan başkanlık seçimlerinin erkene alınmasını da istedi. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in başbakan yardımcılığı görevini önerdiği eski boksör Vitali Kliçko da taleplerinde ısrarlı olacaklarını ve geri adım atmayacaklarını dile getirdi.

Anlaşma yok!

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de göstericilere hitap eden muhalif liderler, 'Anlaşma yok. Başladığımız işi neye mal olursa olsun bitireceğiz' sözü verdi.


10 yıl önce