|

Irak savaşı için bilek güreşi

ABD'de başkan adayları Irak politikalarını, taktıkları bilekliklerle savunmaya başladı. Ölen askerlerin isimlerinin yazılı olduğu bilekliklerden takan Obama 'savaşa hayır' McCain ise 'devam' diyor

Dış Haberler
00:00 - 30/09/2008 Salı
Güncelleme: 01:16 - 30/09/2008 Salı
Yeni Şafak
Irak savaşı için bilek güreşi
Irak savaşı için bilek güreşi

ABD'de başkanlık seçimine sayılı günler kala adaylar kampanyalarını Irak Savaşı üzerinde yoğunlaştırmaya başladı. Cumhuriyetçi aday John McCain ve Demokrat rakibi Barack Obama, Irak Savaşı'nda hayatlarını kaybeden askerlerin anısına taktıkları bileklikleri de seçim kampanyası olarak kullanıyor. McCain, Bağdat'ta 22 yaşında hayatını kaybeden Matthew Stanley'nin annesinin verdiği, üzerinde ölen askerin adı yazılı bilekliği kolundan çıkarmazken, Obama ise, 2006 yılında Irak'ta bir saldırı sonucu ölen Ryan David Jopek isimli askerin adını taşıyan bir bileklik takıyor.


ADAYLARIN IRAK FARKI

Her iki taraf da taktıkları bilekliklere kendi Irak politikalarını atfediyor. McCain, asker annesinin 'mücadelemiz boşa gitmesin' dediğini belirterek, Irak'ta ABD varlığının devam etmesi istedini her fırsatta yinelerken, başkan seçilmesi halinde 16 ay içinde Amerikan askerlerini Irak'tan çekmeyi planlayan Obama ise asker anne- lerinin daha fazla gözyaşı dökmemesini istiyor. Ancak muhafazakar Cumhuriyetçiler, Obama'nın ölen askerlere saygının bir ifadesi olarak taktığı bilekliği bile eleştiri malze- mesi olarak kullanıyor.


Obama, geçtiğimiz gün gerçekleşen ilk canlı televizyon tartışmasında, bilekliğinde adı yazan Jopek'in annesinin, 'Benim çektiklerimi başka anneler çekmesin' dediğini söylemişti.


McCain, bilekliğin hikayesini anlatırken, asker Stanley'nin annesinin 'Sizden tek istediğim, Irak'ta verilen mücadelenin boşa olmadığını, oğlumun boş yere ölmediğini gös-termek için her şeyi yapacağınıza dair bana söz verin' dediğini aktarmıştı.



16 yıl önce