|

Irak'ta yüzlerce ölümün nedeni İngiliz dedektörleri

İngiliz firmasının ürettiği sahte dedektörler yüzünden, Irak'ta yüzlerce insanın bombalı saldırılarda öldüğü ortaya çıktı. Skandalın gün yüzüne çıkmasının ardından firmanın yöneticisi tutuklandı

Dış Haberler
00:00 - 24/01/2010 Pazar
Güncelleme: 23:03 - 23/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Irak'ta yüzlerce ölümün  nedeni İngiliz dedektörle
Irak'ta yüzlerce ölümün nedeni İngiliz dedektörle

Irak'ta bomba tespitinde kullanılan “sahte” dedektörlerin yüzlerce insanın hayatına mal olduğu anlaşıldı. Bomba dedektörleri üreten İngiliz firması ATSC'nin patronu Jim McCormick, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle tutuklandı. Sahte dedektörlerden on milyonlarca sterlin para kazanan McCormick, kefaletle serbest bırakılırken, ATSC'nin dedektörlerinin, aralarında Irak'ın da bulunduğu 20 ülkeye satılmış olması skandala yol açtı.

IRAK 85 MİLYON DOLAR ÖDEDİ

Elle tutulabilen ADE-651 model dedektörler için Irak hükümetinin 85 milyon dolar para harcadığı ve arızalı cihazların Bağdat'taki hayati kontrol noktalarında kullanıldığı anlaşıldı. Irak hükümeti her bir cihaz için 40 bin dolar harcarken, bu dedektörleri kullananan Batılı ülke olmadığı da öğrenildi. Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, skandal dedektörlerle ilgili soruşturma başlatılması emri verdi.


ABD'li deniz piyadeleri çekildi

Irak'taki görevlerini ABD Kara Kuvvetlerine devreden ABD Deniz Piyadeleri Irak'tan çekildi. Deniz piyadeleri, Sünnilerin yoğun olduğu Anbar vila-yetinin kontrolünü resmen ellerde bulunduruyordu.


14 yıl önce