|

İran: Nükleer silah haramdır!

Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, İran'ın dini ve en yüksek devlet makamında oturan Ayetullah Ali Hamaney'in 'Nükleer silah yapmak ve kullanmak haramdır' fetvasının İranlı siyasetçiler için hukuken mutlak bağlayıcı olduğunu belirtti.

İha
00:00 - 15/01/2013 Tuesday
Güncelleme: 16:13 - 15/01/2013 Tuesday
Yeni Şafak
İran: Nükleer silah haramdır!
İran: Nükleer silah haramdır!

Suriye meselesine de temas eden Mihmanperest, 'Suriye'de şiddeti tırmandıranlar, adil seçim neticesinden korkanlardır' dedi.

İran'dan yapılan açıklamalarda nükleer silah ve Suriye meselelerine dair şaşırtıcı izahatlar geldi. Nükleer silahların haram olduğunu dile getiren Hamaney'den sonra Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest de İran'ın dış siyasetine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

NÜKLEER SİLAH YAPMAK HARAMDIR

Ülkenin dini ve siyasi olarak en yüksek makamı olan Ayetullah Ali Hamaney, daha önce neşrettiği 'Nükleer silah büyük günahtır' fetvasıyla İran'ın nükleer çalışmalarının farklı bir yüzüne dikkat çekmişti. İran Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Ramin Mihmanperest bugün yaptığı açıklamalarda, bu fetvanın İran'ın nükleer faaliyetlerinin asli müfredatını şekillendirdiğini ifade etti. Mihmanperest, Hamaney'in fetvasının İran'ın icraatları için tamamen asli ve bağlayıcı olduğunu belirtti.

Mihmanperest, İran'ın barışçı nükleer çalışma yapma hakkı olduğunu ve daima BM nezdinde müzakereci işbirliklerine açık olduğuna dikkat çekerek, İran'ın barışçı nükleer çalışmalarının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından teftiş edilmesini ve tanınmasını beklediklerini dile getirdi.

SURİYE'DE ŞİDDETİ TIRMANDIRANLAR ADİL SEÇİM NETİCESİNDEN KORKANLARDIR

Suriye meselesine temas eden Mihmanperest, 'Suriye'deki hadiseleri tırmandıran yabancı ülkeler boşuna uğraşmasın. Onların bu kirli çabaları netice vermeyecek. Suriye'nin meselesini sadece Suriye halkı halletmelidir. Suriye'de şiddeti tırmandıranlar, adil seçimlerin neticesinden korkanlardır' dedi.

Fransa'nın Mali'deki askeri müdahalesi ve ABD'nin Yemen iddialarına da temas etti. Mali için konuşan Mihmanperest, 'Bizim dış politikamız her ülkenin hâkimiyet hakkına ve ülke bütünlüğüne saygı esasına dayalıdır. Dış ülkeler bazı ülkelerin içindeki silahlı gurupları desteklemeyi bırakmalıdır' dedi.

İran'ı Yemen'in iç işlerine müdahale etmekle suçlayan ABD'nin Yemen Büyükelçisi Gerald Feierstein'e cevap veren Mihmanperest, 'ABD, İran aleyhinde faaliyetlerini sürdürüyor. Bu asılsız iftiraları atacağına ABD bilmelidir ki bölge ülkelerinde diktatörleri desteklemesi, bölge halklarının ABD aleyhine uyanışa geçmelerine yol açtı' dedi.


11 years ago