|

İran ve İsrail gizlice buluştu

Tahran-Washington arasındaki yakınlaşma sonrası bölgede yaşanan süpriz gelişmelere bir yenisi eklendi. İsrail ve İran'ın İsviçre'de düzenlenen nükleer silahlarla ilgili gizli bir konferansa katıldığı ortaya çıktı

.
00:00 - 7/11/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:11 - 6/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İran ve İsrail gizlice buluştu
İran ve İsrail gizlice buluştu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ABD Başkanı Barack Obama arasında telefon görüşmesiyle başlayan sürecin ardından bu kez İsrail ve İran'ın İsviçre'nin Montreux kenti yakınlarındaki Glion köyünde düzenlenen nükleer silahlarla ilgili gizli bir konferansa katıldığı anlaşıldı. Reuters'ın haberine göre, İsrail sözcüsü, 21-22 Ekim tarihlerinde gerçekleşen toplantının Ortadoğu'daki kitle imha silahlarıyla ilgili yapılacak konferansa hazırlık niteliği taşıdığını belirtti.

YENİDEN BULUŞACAKLAR

Yetkili, ülkelerin konuyla ilgili duruşlarını sergilemek üzere temsilci yolladığını, ancak İsrail'in İranlı ve Arap delegelerle doğrudan iletişime girmediğini söyledi. Toplantıda ABD'li yetkililerin de yer aldığı öne sürülüyor. Finlandiya Dışişleri Bakan Yardımcısı Jaakko Laajava, toplantının 'son derece yapıcı' geçtiği açıklandı.

Bir Arap diplomat ise toplantıda, ABD ve çeşitli Arap ülkeleri arasında görüşmeler olduğunu da ekledi ancak bu ülkelerin isimlerini vermedi. Bu ay içinde bir toplantı daha düzenlenmesi ihtimalinden bahsediliyor. İsrail, Ortadoğu'da nükleer silaha sahip tek ülke. İran ise nükleer programı nedeniyle Batı ülkelerince sert yaptırımlara maruz kalıyor.

10 yıl önce