|

İran'da askeri törene terör saldırısı: 25 ölü

İran'ın Ahvaz kentinde askeri geçit töreni sırasında terör saldırısı düzenlendi. İran yönetimi, saldırıda 24 kişinin hayatını kaybettiğini, 60 kişinin yaralandığını açıkladı. Bölgeden silah sesleri gelmeye devam ediyor. Saldırı esnasında Tahran'daki geçit töreninde olan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, alandan apar topar götürüldü.

Yeni Şafak
20:30 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 20:34 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İran'ın Ahvaz kentinde askeri geçit töreni sırasında terör saldırısı düzenlendi. (Fotoğraf: İSNA)
İran'ın Ahvaz kentinde askeri geçit töreni sırasında terör saldırısı düzenlendi. (Fotoğraf: İSNA)

İran'ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde düzenlenen askeri geçit törenine düzenlenen silahlı saldırıda en az 25 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı.

Saldırı esnasında Tahran'daki geçit töreninde olan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, alandan apar topar götürüldü.

İran Devrim Muhafızları: Suudi Arabistan besliyor

İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif bugün İran’ın Ahvaz kentinde gerçekleştirilen terör saldırısının el-Ahvaziye adlı terör örgütüne bağlı unsurlar tarafından gerçekleştiğini belirtti. Ramazan Şerif bu örgütün Suudi Arabistan’dan beslendiğini belirtti.

İSNA’nın haberine göre İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif yaptığı bir açıklamada askeri geçit töreni sırasında İran’ın Ahvaz kentinde gerçekleşen terör saldırısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sözcü,
‘’Askeri geçit sırasında halkımıza ve silahlı güçlerimize saldırı gerçekleştiren unsurlar, el-Ahvaziye terör hareketine bağlıdır” ifadelerini kullandı.
Şerif açıklamasının devamında söz konusu terör örgütünün Suudi Arabistan’dan beslendiğini belirterek
‘’Bu terör eylemi, askeri gücümüzün törenindeki azametin görünmemesini hedeflemişti’’
dedi.

Olayın yaşandığı Huzistan eyaleti Vali Yardımcısı Ali Hüseyin Hüseynzade, terör saldırısı sonucu 25 kişinin yaşamını yitirdiği ve en az 60 kişinin de yaralı olarak hastanelere kaldırıldığını duyurdu.


Yaşamını yitirenlerden birinin gazeteci olduğu belirtildi.İran devlet televizyonunun haberine göre, geçit törenindeki askerlere ve locada oturan üst düzey askeri yetkililere silahlı bir grup tarafından ateş açıldı. İran devlet televizyonu muhabiri, saldırının geçit törenin başında meydana geldiğini olay sonrası törenin dağıldığını söyledi.

Olayın yaşandığı Huzistan eyaleti Valisi Gulamrıza Şariati, dört kişi olan saldırganlardan ikisin öldürüldüğünü, biri yaralı olmak üzere iki teröristin sağ olarak yakalandığı bilgisini verdi.Vali Şariati, saldırganların askeri üniforma giyerek yetkililerin bulunduğu alanının arkasından ateş açtığını, olayda sivil halktan da yaralı olanların olduğunu söyledi.

Ahvaz'daki terör saldırısının sorumluluğunu İran'ın terör örgütü olarak tanımladığı ve ülkede yaşayan Arap kökenlilerden oluşan Al Ahvaziye örgütü üstlendi.

İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif olay sorası yaptığı açıklamada, söz konusu örgütün Suudi Arabistan yönetimi tarafından desteklendiğini savunarak, saldırı olayının ülke genelinde düzenlene geçit törenlerini etkilemek amacıyla gerçekleştirdiğini ifade etti.İran'da bugün 1980'de başlayan Irak-İran savaşının yıldönümü nedeniyle ülkenin birçok kentinde askeri geçit törenleri yapılıyor.

İran, Irak'a açılan sınır kapılarını kapattı

İran, Ahvaz kentindeki askeri geçit törenini hedef alan saldırının ardından "Irak'a açılan iki sınır kapısını geçici süreliğine" kapattı.

Irak medyasında yayınlanan haberlere göre İran, askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen saldırısı sonrası güvenlik gerekçesiyle Basra'daki Şelamçe ve Meysan'daki Eş-Şib gümrük kapılarındaki geçişleri durdurdu.

Haberde, İranlı yetkililerin muhtemel başka bir saldırıya karşın, sınır bölgesindeki güvenlik önlemlerini artırdığı, sınırın hem insani hem de ticari geçişler için "geçici bir süreliğine kapalı kalacağı" belirtildi.


İran'ın Huzistan Eyaleti Vali Yardımcısı Ali Hüseyinzade, Ahvaz kentinde İran-Irak savaşının 38. yılı nedeniyle düzenlenen askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen saldırıda 25 kişinin öldüğünü, 60 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif de Ahvaz kentindeki askeri törene saldırının El Ahvaziye örgütü tarafından düzenlendiğini açıklamış, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise saldırıdan ABD ve terörün bölgesel destekçilerinin sorumlu olduğunu belirtmişti.

#İran
#Ahvaz
6 yıl önce