|

İran'dan dikkat çeken İdlib açıklaması

Başkan Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in görüşmesinden mutabakat sağlanarak İdlib'e askeri operasyon yapılmayacağı ve bölgenin silahlandırılacağı açıklandı. Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi İran'dan da herhangi bir operasyonda yer almayacağız açıklaması geldi.

Yeni Şafak
20:18 - 17/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 20:30 - 17/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi
İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Başkan Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasındaki yapılan görüşmede İdlib'e herhangi bir askeri operasyon düzenlenmemesi konusunda mutabakat sağlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını kararlaştırdık." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise "15 Ekim'de silahsızlanma bölgesinde 15-20 km'ye kadar temas hattı üzerinde bir bölge kurmaya karar verdik. Erdoğan'ın teklifi üzerine bölgeden ağır silahlar da çekilecek." dedi.

İran'dan açıklama

Görüşme öncesi İran'da da önemli açıklamalar geldi. İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, ülkesinin Esad yönetiminin İdlib'e düzenleyeceği olası bir operasyona katılmayacağını söyledi.

Basın toplantısında konuşan Kasımi, İran'ın İdlib'e yapılması planlanan askeri operasyonunda yer alıp almayacağı sorusuna, "İran'ın Suriye'deki varlığı askeri danışmanlık düzeyindedir ve herhangi bir operasyonda yer almayacak" yanıtını verdi.

İranlı Sözcü, "İdlib, Suriye'de teröristlerin varlığının sürdüğü tek bölge olarak kaldı. Bu ülkenin yakında teröristlerin temizlenmesini temenni ederiz. İdlib sorununun, sivil halk zarar görmeden çözülmesinde ısrarcıyız ve bu konuda Türkiye, Rusya ve Suriye devletiyle temas içindeyiz" dedi.

#İran
#Suriye
#Türkiye
#Rusya
6 yıl önce