|

Irkçı hükümete muhalefetten sert tepki

Macar hükümetinin göçmen ve mültecilere karşı ırkçı söylemlerinin yer aldığı panoları sokaklara astırmasının ardından muhalefet partileri tepki göstererek, hükümetin bu sorunu bir nefret kampanyasına çevirdiğini açıkladı.

Yeni Şafak
23:00 - 11/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:09 - 11/06/2015 Perşembe
AA

Macar hükümetinin ülkede göçmen ve mültecilerle ilgili sokak panolarına astırdığı ilanlara muhalefet partileri tepki gösterdi. Bazı aktivistler, başkent Budapeşte başta olmak üzere ülkenin birçok şehrinde yer alan "Macaristan'a geliyorsan Macarların işini elinden alamazsın", "Macaristan'a geliyorsan kültürümüze saygı göstermelisin" ifadelerinin bulunduğu ilanların üzerini boyadı.



Muhalefet partilerinden Parbeszed Magyarorszag'ın (PM) Eşbaşkanı ve Milletvekili Timea Szabo, yaptığı açıklamada ülkesinde göçmen sorunun bulunmadığını, Hükümetin bu konuyu abarttığını belirterek, "Son verilere göre Macaristan'da 130 bin göçmen yaşıyor. Bunlardan sadece 40 bini AB ülkesi dışından Macaristan'a gelmiş. Bunların da büyük çoğunluğu ücret karşılığında Macar üniversitelerinde eğitim gören yabancı öğrenciler" dedi.



Son zamanlarda ülkeye iltica başvurusunda bulunanların sayısının arttığını ancak Macaristan'ın hiçbir zaman mültecilerin hedef ülkesi olmadığını dile getiren Szabo, "Bu yıl yaklaşık 40 bin kişi iltica talebinde bulundu. Bunun çok yüksek bir artış olduğunu kabul etmekle beraber mültecilerin hedef ülkesinin Macaristan olmadığını da biliyoruz. Macaristan'dan iltica talebinde bulunanların büyük bir çoğunluğu Avusturya, Almanya ya da diğer Batı Avrupa ülkesine göç etmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.



Szabo, Macar halkının misafirperver olduğunu ve göçmenlerle bir sorunu bulunmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:



"Hükümet bu sorunu bir nefret kampanyasına çevirmiş durumda. Hükümet göçmenlerin problem teşkil etmediğini biliyor. Aslında yaptıkları bu kampanya ile ülkenin asıl sorunu olan, işsizlik, fakirlik, sosyal problemlerin gündeme gelmesini engellemeye çalışıyor. 10 milyonluk Macar halkına, Hükümet tarafından yollanan ve yabancılarla ilgili soruların yer aldığı broşürlere sadece iki yüz bin kişi fikir belirterek hükümete geri yolladı. Rakamların bu kadar düşük olması bu nefret kampanyasının halk nezrinde de itibar görmediğini gösteriyor."



Hükümetin sokak panolarına astırdığı ilana karşı bir sivil toplum kuruluşunun yabancılarla ilgili olumlu ifadeler içeren afişler hazırlamak için kampanya başlattığını anlatan Szabo, kısa sürede yaklaşık 250 bin Türk Lirası toplandığını söyledi. Szabo, Macar halkının bu desteğinin, Hükümetin attığı adımın yanlışlığını da ortaya koyduğunu ifade etti.




#Macaristan
#Irkçılık
#Mülteci
9 yıl önce