|

Irkçı parti için kapatma gündemde

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich , hükümetin ırkçı parti NPD'nin kapatılması yönünde önerge vermeye hazırlandığını açıkladı. Friedrich, eyaletlerin verdiği önergeyi hükümet olarak da destekleyeceklerini net bir şekilde belirtti.

Cihan
00:00 - 27/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 12:41 - 27/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Irkçı parti için kapatma gündemde
Irkçı parti için kapatma gündemde

Almanya'da Federal Eyalet Meclisi'nden sonra şimdi de hükümet, Federal Anayasa Mahkemesi'nde aşırı ırkçı parti NPD'ye yönelik kapatma davası açmaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in, partisinin Federal Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada, eyalet yönetimlerinin NPD'nin kapatılması için Eyaletler Meclisi'ne verdikleri önerge ile ırkçı partiye ''sahne temin ettiğini'' söyledi. CSU'nun Federal Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Bakan Friedrich, ''Şimdi biz de bu sahnede sergilenen oyuna dâhil olacağız. Ancak bizim bağımsız bir kapatma teklifi sunmamız gerekiyor'' ifadelerini kullandı. Friedrich, eyaletlerin verdiği söz konusu önergeyi hükümet olarak da destekleyeceklerini net bir şekilde belirterek, ''Eyaletlerin önergesinin başarılı olmasını sağlamamız lazım." dedi.

ADALET BAKANI ÖNERGEYE TEPKİLİ

Koalisyonun küçük ortağı Hür Demokratlar (FDP) ise gelişmelere şüpheyle yaklaşıyor. Önergeye karşı çıkan FDP'li Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Federal Bakanlar Kurulu'nun bu konuda alınmış bir kararı bulunmadığını ve kararın siyasi değil hukuki bir zemine dayanması gerektiğini söyledi. Leutheusser-Schnarrenberger, ''Yine başarısız bir NPD kapatma davası demokrasi adına felaket olacakken, aşırı sağcılar içinse zafer anlamına gelir.'' açıklamasını yaptı.

Başbakan Angela Merkel ise geçtiğimiz haftalarda hükümetin Federal Eyalet Meclisi'nin yanı sıra kapatma davasında bulunması yönünde sinyal vermişti. Hafta başında Türkiye gezisi esnasında konuyla ilgili bir kararın bağlanmadığını söylemişti. Daha önce de ırkçı partinin kapatılması için 2003 yılında bir başvuru yapılmış, ancak Anayasa Mahkemesi tarafından partide çalışan istihbarat tarafından görevlendirilmiş muhbirler gerekçe gösterilerek başvuru geri çevrilmişti. Eleştirmenler ise NPD'nin kapatılması durumunda aşırılıkla mücadele alanında hiçbir kalıcı çözüm görmüyor. Eleştirmenleri endişeye sürükleyen bu durum, aşırı sağcıların yapısal ve bağlantılarının yeraltında var olmaya devam etmesi anlamına geliyor.

11 yıl önce