|

Irkçı terörün kurbanları anıldı

Almanya’nın Hanau kentinde ırkçı terörist Tobias Rathjen’in (43) katlettiği 4’ü Türk 9 kişi için Hanau kentinde anma töreni düzenlendi.

Haber Merkezi
04:00 - 6/03/2020 Cuma
Güncelleme: 00:41 - 6/03/2020 Cuma
Yeni Şafak
Angela Merkel (en sağ)
Angela Merkel (en sağ)

Törene, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Eyaletler Meclisi Başkanı Dietmar Woidke, eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Hessen Başbakanı Volker Bouffier, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky ve Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı ile davetliler katıldı. 650 davetlinin hazır bulunduğu törende her bir aile için 25’er kişilik kontenjan ayrıldı.

Hepimize yapılan saldırı

Törende bir konuşma yapan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Hanau’da iki hafta önce gerçekleşen ırkçı saldırı için, “Bu hepimize yapılan bir saldırıydı.” değerlendirmesinde bulundu. Steinmeier, Almanya’nın her yerindeki insanların Hanau kentiyle beraber yas tuttuğunu belirterek, ‘’Hepimiz, bir terör suçu ve vahşice öldürücü bir şiddet eylemi ile sarsıldık. Acımız ve öfkemiz kederimize karışıyor’’ ifadelerini kullandı. Steinmeier, Almanya’da ırkçılığın bulunduğunu belirterek, “Evet, Müslümanlara karşı yaygın bir düşmanlık var. Koyu tenli veya başörtüsü olan insanlar ayrımcılık yaşıyorlar, saldırıların, hakaretlerin ve şiddetin kurbanları oluyorlar. Hepsinin, kendilerini koruyan bir devlet istemeye hakkı vardır.’’ dedi.

Sınırsız acı

  • Irkçı saldırıda hayatını kaybeden Bosnalı Hamza Kurtovic’in kız kardeşi Ajla Kurtovic ise katili, ırkçı saldırıya nefretin sürüklediğini vurgulayarak, “Kardeşim Hamza hiç beklenmedik şekilde aramızdan kopartıldı. Geriye kalan sınırsız bir acı oldu’’ ifadelerini kullandı. Hanau’daki kurbanlardan Afgan Said Nesar Hashemi’nin kız kardeşi Saida Hashemi ise kardeşinin Hanau’da dünyaya geldiğini ifade ederek, ‘’Burada yetişti, burada okula gitti, ailesi buradaydı ve arkadaşları buradaydı. Bu insanları böyle olaylara motive eden ne? Bu nefreti ne kadar tolere etmeliyiz? Irkçılara platform sunulmamalı’’ diye konuştu.

#Almanya
#Hanau
#Saldırı
#Terör
4 yıl önce