|

İşgal kazandı

“Seçilirsem Filistin diye bir devlet olmayacak” sözüyle prim yapan Netanyahu zaferini ilan etti.Hayal kırıklığına uğrayan Filistin halkı, ırkçılık, işgal politikası ve yerleşim yeri kurmayla gözü dönen Bibi ile bir kez daha karşı karşıya.

Yeni Şafak
04:00 - 19/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 18:52 - 18/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

İsrail'de işgal ve Yahudi yerleşiminde patlama yapan Başbakan Benyamin Netanyahu bir seçimden daha birinci çıktı. “Eğer ben seçilirsem Filistin diye bir devlet olmayacak” sözüyle ırkçı tutumunu sürdüren Netanyahu'nun zaferiyle sonuçlanan İsrail seçimi Filistinlileri hayal kırıklığına uğrattı. Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre seçimin asıl kazananı “işgal” oldu. FKÖ adına konuşan grubun önde gelenlerinden Yaser Abid Rabo, “İsrail ırkçılık, işgal ve yerleşim yeri kurma yolunu seçti, bizimle müzakere ve ortaklık yolunu seçmedi” dedi. Kendilerini İsrail'le uzun bir anlaşmazlığın beklediğini de belirten Rabbo, “Irkçılık, işgal politikası ve yerleşim yeri kurmayla gözü dönmüş bir İsrail halkıyla karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.



LAHEY'E GİDECEKLER


Öte yandan Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail'de kimin başbakan olacağıyla ilgilenmediklerini, “muhataplarının başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanıyan herhangi bir İsrail hükümeti” olduğunu belirtti. Seçim kampanyasının son aşamalarında Filistin devleti fikrini bitireceğini ve Kudüs'te daha da çok Yahudi yerleşimi inşa edeceğini vaadeden Netanyahu'nun seçimden zaferle çıkması ise Filistinlileri tek bir çözüme odakladı. Filistinliler siyasi alanda kendileriyle uzlaşmayı reddeden İsrail hükümetiyle aralarındaki güvenlik koordinasyonunu sonlandırarak Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmeye ve İsrail'in Gazze'deki savaş suçları ve yerleşim yeri politikasına karşı çıkmaya hazırlanıyor.



Arap listesi üçüncü sırada


İsrail'de resmi olmayan sonuçlara göre, Netanyahu'nun partisi Likud, 120 üyeli Knesset'te 30 sandalye kazanırken, en yakın rakibi olan İzak Herzog ve Tzipi Livni liderliğindeki “Siyonist Birlik” ise 24 koltuk elde etti. Diğer partilerin sandık dağılımı ise şöyle: Birleşik Arap Listesi: 14, Yeş Atid: 11, Kulanu: 10, Yahudi Evi Partisi: 8, Şas: 7, Birleşik Tora Yahudiliği: 7, Yisrael Beitenu: 6, Meretz: 4. Likud, 2013'te Avigdor Lieberman'ın partisi İsrail Evimiz ile ortak girdiği seçimlerde 31 sandalye kazanmıştı.






#İsrail
#seçim
#Netanyahu
#Filistin
9 yıl önce