|

İşgal saldırılarında 23'üncü gün: Bir kent tamamen yok oldu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 23'üncü gününe girdi. Rus birlikleri ilerleyişini sürdürürken, iki ülke arasındaki müzakere görüşmeleri de devam ediyor. Öte yandan Rusya'nın saldırısı altındaki Mariupol Belediyesi'nin Başkan Yardımcısı Sergey Orlov ise dün yaptığı açıklamada şehrin yüzde 90'ının saldırılar nedeniyle yok olduğunu açıkladı. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

22:23 - 18/03/2022 Cuma
Güncelleme: 00:01 - 19/03/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Ülkeden ayrılmak zorunda kalan sivillerin, Lviv kentindeki tren istasyonunda endişeli bekleyişi sürüyor.
Ülkeden ayrılmak zorunda kalan sivillerin, Lviv kentindeki tren istasyonunda endişeli bekleyişi sürüyor.

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 23'üncü gününde devam ediyor. İki ülke arasındaki müzakereler sürüyor.

  • Rusya'nın saldırısı altındaki Mariupol Belediyesi'nin Belediye Başkan Yardımcısı Sergey Orlov dün
    şehrin yüzde 90'ının saldırılar nedeniyle yok olduğunu
    açıklarken Kiev'de ise Rus güçleri Sviatoshynskyi'de depoların olduğu bölgeye saldırı düzenledi.
    Bombardımanda 2 kişi yaşamını yitirdi, bölgede yangın çıktı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...



23.31:
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin'in, Rusya'ya askeri yardım sağlaması durumunda ne gibi adımlar atacaklarını söylemekten kaçınırken, "Çin, tarih kitapları yazılırken nerede duracağı konusunda bir karar vermeli." dedi.
22.30:
ABD Başkanı Joe Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping'e Ukrayna savaşında Rusya'ya ekipman desteği vermenin sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu.
21.12:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda Ukrayna'daki durumu görüştü.
20.28:
Rus ordusu, Ukrayna’nın Sumi kentinde bulunan bir boya deposunu vurdu. Rus ordusunun bombalı saldırısı sonucu depo alev aldı. Olay yerine Ukrayna Acil Durumlar Servisi ekibi sevk edildi. Ekip 4 teknik araç ve 20 personel ile yangın söndürme çalışmalarına başladı. Çıkan yangının 6 bin metrekareye yayıldığı kaydedilirken, ilk belirlemelere göre olayda hayatını kaybeden bulunmadığı açıklandı.
18.45:
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden "askeri operasyonları" sonucu "ABD’nin ülkedeki biyolojik faaliyetlerine yönelik daha fazla bilgiye" ulaştıklarını savundu.
18.12:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesine saldıran Rusya'nın, Rus toplumunun son 25 yılda başardığı her şeyi yok ederek 90'lı yıllara geri döneceğini belirtti. Ülkesinin her şeyi yeniden inşa edeceğini belirten Zelenskiy, "Ukrayna Avrupa Birliği'nin tam üyesi olacak. Devletimizin temsilcileri bunun için 7 gün 24 saat çalışıyor." dedi.
15.23:
Rus ordusu, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait iletişim merkezini silahlı insansız hava aracı ile vurdu.
15.05:
Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği'nde görev yapan 10 diplomatı “istenmeyen kişi” ilan ettiğini duyurdu.
15.00:
Kanada hükümeti Ukrayna vatandaşlarına 3 yıla kadar oturma ve çalışma izni verileceğini açıkladı.
14.52:
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki toprakların yüzde 90'ının ele geçirildiğini belirtti.
14.14:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki durumla ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Almanya Başbakanı Olaf Scholz’e, "Kiev, mümkün olan her şekilde müzakere sürecini geciktirmeye çalışıyor" dedi.
14.06:
Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Rus ve Belaruslu diplomat ve hükümet yetkililerinin AP binalarına girmelerinin yasaklandığını duyurdu.
12.07:
Dünya Sağlık Örgütü, Ukrayna savaş başladığı günden bu yana hastane ve diğer sağlık kurumlarına yönelik yapılan toplam 43 saldırı tespit etti.

12.04:
Lviv Belediye Başkanı Sadovyi: Uçak tamir fabrikası vuruldu.
12.00:
Russia Today'in İngiltere'deki yayın lisansı iptal edildi.
11.24:
Ukrayna'da Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 109 çocuğun hayatını kaybettiği, 130 çocuğun yaralandığı bildirildi.

11.19:
Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir yerleşim bölgesini vurması sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin ise yaralandığı belirtildi.
11.11:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı.
11.00:
Rusya-Ukrayna savaşında, Rus ordusunun 14 bin 200 askerini, 93 uçağını, 112 helikopterini ve 450 tankını kaybettiği belirtildi.
09.43:
İngiliz haber ajansı Reuters'ın Rus ajansı Interfaks'ı kaynak vererek geçtiği habere göre;
Rusya Donbass bölgesinde uçuşa yasak bölge ilan etti.
Açıklamayı, Rusya'nın tanıdığı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin yaptı.
09.25:
Rusya, Ukrayna’nın Lviv kentinde havalimanının yakınlarını hedef aldı.
03.10:
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinde savaşı başlatan Rusya'nın ordusuna katılmak isteyen paralı askerleri uyararak,
"Ve şimdi herkesi, Ukrayna topraklarında işgalcilere katılmaya çalışacak herkesi uyarıyorum. Bu hayatının en kötü kararı olacak. Uzun ömür, size kısaca teklif edilen paradan daha iyidir"
sözlerini sarf etti.
00.01:
Ukrayna hükümeti, dünyanın önde gelen yatırım şirketlerini, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle zarar gören altyapıyı yeniden inşa etmeye davet etti.
00.08:
Belarus'un, Avrupa Konseyi'nin faaliyetlerine katılma hakkı askıya alındı.





#Rusya
#Ukrayna
#Savaş
2 yıl önce