|

İşgalci İsrail kana doymuyor: Gazze'den dünyaya 'İkinci hastane katliamı yaşanmasın' çağrısı

Terör devleti İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 15. güne girildi. İsrail savaş uçakları tarafından Filistin'deki hastane, okul, cami, kilise olmak üzere birçok yer vuruldu. Gazze'ye kara saldırısı için son hazırlıklarını yapan İsrail, Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit etti. Filistin Kızılayı, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yaptı. Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı saat 10 itibariyle giriş çıkışlara açıldı. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler.

Pınar Görgü
14:05 - 21/10/2023 Cumartesi
Güncelleme: 09:57 - 22/10/2023 Pazar
Yeni Şafak
İşgalci İsrail ablukaya aldığı Gazze Şeridi’nde  hastane, cami ve kiliseleri vurmaya devam ediyor.
İşgalci İsrail ablukaya aldığı Gazze Şeridi’nde hastane, cami ve kiliseleri vurmaya devam ediyor.

İsrail ordusu, ablukaya aldığı Gazze Şeridi’nde yerleşim yerleri, hastane, cami ve kiliseleri vurmaya devam ediyor. Filistinlilerin can kaybı 4 bini aştı.


İşte dakika dakika İsrail-Filistin hattında yaşanan gelişmeler...
18.07
: İşgalci İsrail: Sınır bölgesindeki saldırılara karşılık Lübnan'ın güneyinde bazı noktalar vuruldu
14.33:
İşgalci İsrail, bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yakıt verilmeyeceğini duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilere güney bölgesine yönelmeleri çağrısını yineleyerek, "Gazze Şeridi'ndeki insani durumun kontrol altında olduğunu" iddia etti.

14.28:
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması durumunda bunun yaralılar ve hastalar için ciddi tehlikeler oluşturacağı uyarısında bulundu.
14.13:
İsrail ordusunun, bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6'sının boşaltıldığı bildirildi.
14.00:
İsrail’in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 1756'sı çocuk olmak üzere 4 bin 385’e yükseldi.
12.24:
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: Refah Sınır Kapısı'nı bir an için bile kapatmadık ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanı insani yardımların geçişini engelledi.
12.21:
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Refah'ın açılmasıyla Gazze'ye gönderilen 20 TIR'lık insanı konvoy için, "Gazze halkına ilk insani yardımın ulaşması iyi ve önemli. Suya, yiyeceğe ve ilaca ihtiyaçları var, onları yalnız bırakmıyoruz." dedi. Scholz ayrıca, "Almanya çatışmadaki acıyı hafifletmek için her türlü çabayı göstermeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.
07.48:
İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 14 bin 200 konuttan oluşan 5 bin 500 binanın tamamen yıkıldığı belirtildi.
06.51:
İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedefleri vurduğu belirtildi.
05.56:
İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın doğusundaki Eriha'da bir Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.
04.53:
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze'de İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana 16 gazetecinin öldüğünü duyurdu.
03.36:
İsrail'in, Gazze'de yerinden edilen binlerce Filistinliye ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait 5 merkezin boşaltılmasını istediği belirtildi. UNRWA Arap Çalışanlar Birliği Sekreteri Muhammed Şuveydeh, bu kişilerin gidecek daha güvenli bir yeri olmadığı için yetkililerin bu merkezleri boşaltmayı reddettiğini söyledi.
01.39:
İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 4'ü çocuk, 1'i kadın 15 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
01.25:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesinin tahliye edilmesini istemesine tepki gösterdi.

Refah Sınır Kapısı açıldı

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı saat 10 itibariyle giriş çıkışlara açıldı.


Türkiye'den ve dünyanın birçok yerinden gönderilen yardımlar Gazze halkına ulaşmaya başladı.


İsrail'e kara harekatını ertelemesi için uluslararası baskı

İsrail basınına göre, Filistinli grupların elindeki esirlerin serbest bırakılması amacıyla yürütülen müzakereler sonlanana kadar Gazze'ye yönelik kara harekatını ertelemesi yönünde İsrail'e uluslararası baskı yapılıyor.


Baskıyı yapan taraflara ilişkin ise ayrıntılı bilgi verilmedi. İsrailli yetkililer, hemen her gün Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ne kara harekatı yapmayı planladığı yönünde açıklamalar yapıyor.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant önceki gün, Gazze sınırı yakınlarında bulunan askerlerle bir araya gelerek, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik kara operasyonunun "yakın" olduğu mesajını vermişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi: Filistinlilerin tehcirine karşıyız

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Filistinlilerin Gazze'den tehcir edilmesine ve her ne şekilde olursa olsun sivillerin hedef alınmasına karşı olduklarını belirtti.


Suudi Arabistan haber ajansı SPA'ya göre, Muhammed bin Selman, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.


Gazze'ye tıbbi ve insani yardım ulaştırılması gerektiğini kaydeden Veliaht Prens, Suudi Arabistan olarak, Filistinlilerin Gazze'den kitlesel tehcirine karşı olduklarını ifade etti.


Muhammed bin Selman, Macron ile görüşmesinde de her ne şekilde olursa olsun sivillerin hedef alınmasına karşı olduklarını ve uluslararası insancıl hukuka bağlı kalınmasının önemini vurguladı.


İsrail'den yeni katliam tehdidi: Kudüs Hastanesi'ni boşaltın

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı" belirtildi.


Açıklamada, "İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.


Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi katliamına işaret edilen açıklamada, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yapıldı.


İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28'i ağır 342 kişi yaralanmıştı.


Filistin Kızılayı'ndan dünyaya çağrı

  • Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, “İşgalci yetkililerden Kudüs Hastanesi’ni bombalama tehdidi aldık” ifadeleri kullanılırken, acil çağrı başlatıldığı aktarıldı. Açıklamada ayrıca, bu uyarının hastanede tedavi gören 400’den fazla hastayı ve 12 bin yerinden edilmiş kişiyi etkileyeceği vurgulanırken, “Uluslararası toplumu, Al Ahli Arab Hastanesi'nde yaşananlara benzer bir katliamın önlenmesi için acil eyleme çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ise İsrail’in 5 okul için “mümkün olduğu kadar hızlı boşaltın” uyarısı yaptığını açıkladı. Okulların tamamının Gazze Şehri’nde olduğu aktarılan açıklamada, “Bu kararı protesto etmek ve reddetmek için elimizden geleni yaptık. Ancak bu, tesislerin artık güvenli olmadığı anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı.

Hamas iki ABD'li esiri serbest bıraktı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın serbest bıraktığı 2 ABD'li esirin (anne ve kızı) İsrail topraklarına ulaştığını duyurdu.


Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri insani gerekçelerle serbest bıraktıklarını duyurmuştu.


Ebu Ubeyde, "Bu yaptığımız, ABD'ye ve dünyaya, ABD Başkanı Joe Biden ve onun faşist yönetiminin iddialarının asılsız olduğunu göstermek içindir" demişti.


Kassam Tugayları Sözcüsü, daha önce yaptığı açıklamada ellerinde 200 ile 250 arasında esir bulunduğunu söylemişti.


#Filistin
#Gazze
#İsrail
7 ay önce