|

İşgalci İsrail'in Gazze'ye saldırıları 11'inci gününde: Her 5 dakikada bir Filistinli ölüyor!

Hamas-İsrail savaşında 10 gün geride kaldı. İsrail’in Gazze’deki operasyonlarında sivil can kaybı artıyor, Gazze’de yüz binlerce Filistinli hayatta kalma mücadelesi veriyor, Tel Aviv bir yandan da kara harekâtına hazırlanıyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın ise yarın İsrail’e gideceği açıklandı. İsrail Savunma Bakanı Gallant, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız." dedi. İran'dan ise 'Hizbullah saldırı yapabilir' denildi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times İsrail'in ABD'den talebini yazdı, WSJ ise ABD'nin İsrail planını deşifre etti. Ayrıca Hamas ilk kez İsrailli esir bir kadının görüntülerini yayınladı. İşte savaşın 11. gününde dakika dakika yaşanan sıcak gelişmeler...

Seren Som
17:35 - 17/10/2023 Salı
Güncelleme: 07:09 - 18/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına devam ediyor.
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına devam ediyor.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim sabahı İsrail'e yönelik başlatılan "Aksa Tufanı" adlı saldırının ardından bölgedeki çatışmalar 11. gününde de sürüyor.

Her bir saatte 3 çocuk can veriyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında can kaybının 3 bine yükseldiğini, 12 bin 500'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail'in saldırılarında her 5 dakikada 1 Filistinli hayatını kaybediyor. Her bir saatte 3 çocuk can veriyor. İsrail ordusunun, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 11 gazetecinin hayatını kaybettiği, 20'den fazla basın mensubunun da yaralandığı belirtildi.

  • Birleşmiş Milletler (BM), İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

İşte İsrail - Hamas savaşında son dakika gelişmeleri...

21.42:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in hastane katliamına sert tepki göstererek, "Bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." dedi.
21.23:
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti.
21.18:
İngiltere merkezli Sky News, hastane katliamını duyurduğu haberinde 'İsrail' kelimesini kullanmayıp işgalcileri aklamaya çalıştı. Sunuculardan biri, hastanenin meşru hedef olduğunu ima edip, "Son günlerde bir sığınağa dönüştü" ifadelerini kullandı.
20.29:
İsrail, Gazze Şeridi'nde hastane vurdu. Saldırı sonucu en az 500 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
19.31:
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de El-Megazi Mülteci Kampı'nda BM'ye bağlı bir okulun hedef alınması sonucu en az altı kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
18.25:
Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail’in saldırılarında Gazze'de ölen kişi sayısı 3 bine, yaralanan kişi sayısı ise 12 bin 500'e yükseldi.
17.35:
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, elektriğin kesilmesi nedeniyle hastanelerin "gerçek bir çöküş durumuna" girdiğini duyurdu.
16.27:
Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan El-Kerame Hastanesinin, İsrail'in hava saldırıları sonucu hizmet dışı kaldığı bildirildi.

15.28:
İşgalci İsrail ordusu, Lübnan topraklarından iki antitank füzesiyle sınırdaki Yiftah yerleşim bölgesine saldırı düzenlendiğini ve orduya ait noktalara da hafif silahlarla ateş açıldığını aktardı.

Hamaney: Müslümanları kimse durduramaz

14.48:
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, “İsrail saldırıları devam ederse Müslümanları ve direniş güçlerini kimse durduramayacak” ifadelerini kullandı.


İsrail'den Hamas'a rehinelerle ilgili mesaj

14.33:
İsrail eski iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Yakov Peri, İsrail hükümetinin abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirler için Hamas'a aracılar vasıtasıyla mesaj gönderdiğini ancak henüz yanıt gelmediğini söyledi.


Macron İsrail'e gidiyor

13.05:
Düzenlediği basın toplantısında 'İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyorum, ancak bu hak uluslararası hukuka uyumlu olmalıdır' diyen Fransa lideri Emmanuel Macron, İsrail'e gideceğini bildirdi. Macron ne zaman gideceği hakkında ise bir bilgi vermedi.
11.58:
İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da aralarında eski Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk ile eski milletvekilleri ve Hamas yetkililerinin de olduğu 70 Filistinliyi gözaltına aldı.
11.52:
Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki sağlık hizmetlerine yönelik 41 teyit edilmiş saldırı düzenlediğini bildirdi.

Rehinenin annesi kameralar karşısına geçti

11.21:
Hamas örgütünün yayınladığı ilk rehine görüntüsünde yer alan Maya Shem'in annesi Karen Shem, kızının canlı olduğunu gördüğü an çığlık attığını söyledi. İsrail'in başkenti Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen Karen Shem, videoyu birden fazla kez izlediğini belirtip "Dünyaya bebeğimi eve geri getirmesi için yalvarıyorum. O yalnızca eğlenmek içni bir festivale gitti ve şimdi Gazze'de" dedi. Karen Shem, kızının Gazze'de yalnız olmadığını başka rehineler de bulunduğunu kaydetti.
09.00
İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü, ABD Başkanı Joe Biden'ın yarın İsrail'e yapacağı ziyaretin Gazze'deki kara operasyonunu geciktirmesini veya karmaşık hale getirmesini beklemediğini söyledi.

ABD ordusundan İsrail'e kritik ziyaret

06.30:
ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Michael Kurilla, İsrail'e gitti. Daha önce planlandığına dair bir açıklamanın bulunmadığı ziyaret dünya basını tarafından 'sürpriz' olarak nitelendirildi. Al Jazeere bu gelişmeyi 'ABD'li üst düzey general savaş planlamasının ortasında İsrail'e geldi' başlığı ile okurlarına sundu. Kurilla, ziyaretinin 'İsrail'in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını sağlamak, özellikle diğer tarafların çatışmayı genişletmesinden kaçınmaya odaklanmak' olduğunu söyledi.


NYT: İsrail ABD'den 10 milyar dolar istedi

06.30:
New York Times'ın (NYT) İsrail'in ABD'den acil askeri yardım olarak 10 milyar dolar talep ettiğini yazdı. NYT haberini bu talebe aşina olan üç yetkiliye dayandırdı. NYT'ye göre, yardım paketi şu anda Beyaz Saray ile koordineli olarak Kongre tarafından hazırlanıyor.
  • Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Pazar günü Tel Aviv'e yaptığı ziyaret sırasında ABD'li milletvekillerinin İsrail'e Demir Kubbe füze savunma sistemi için yedek mühimmat, hassas güdümlü bombalar, standart bombaları hassas mühimmatlara dönüştürecek JDAM kitleri ve 155 milimetrelik 155 mm'lik bombalar sağlamayı tartıştıklarını söyledi.

Biden yarın İsrail'e gidiyor

06.15:
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden'ın Çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini açıkladı. Kudüs'te İsrail Başbakanı ile yedi saatlik bir görüşme yapan Blinken, Biden'ın ülkeyi ziyaret edeceğini de burada duyurdu.
  • Gazetecilere konuşan Blinken, Biden'ın ziyaretinde "İsrail'in savaş amaçları ve stratejisi hakkında kapsamlı bir bilgilendirme alacağını" söyledi. Blinken'ın aktardığına göre Biden ayrıca "İsrail'in sivil kayıpları en aza indirecek ve yardımın Gazze'deki Filistin sivillere ulaşmasına izin verecek şekilde operasyonlarını nasıl yürüteceğini" de konuşacağını belirtti.

05.00:
Al Arabiya'nın haberine göre, insani yardım konvoyu Refah sınır kapısının Mısır tarafında Gazze'ye girmelerine izin verilmesini bekliyor. Aynı haberde konvoyun geçişine bugün 9:00'da izin verileceği iddiasına yer veriliyor.

WSJ: ABD İsrail'e asker gönderiyor

04.20:
Bölgeye iki uçak gemisi konuşlandıran ABD'nin İsrail'e asker de göndereceği iddia edildi. İddia Wall Street Jounrnal'dan (WSJ) geldi. WSJ'nin ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ordusu, Hamas'a karşı savaşında İsrail'i desteklemek için konuşlandırmayı planladığı yaklaşık 2000 askerini özel olarak seçti. Raporda, askerlerin herhangi bir muharebe görevinde bulunmalarının beklenmediği, bunun yerine danışmanlık veya tıbbi destek görevlerinde bulunmalarının beklendiği belirtildi.

Hamas İsrailli rehinenin görüntülerini paylaştı

02.30:
Hamas, Mia Shem isimli 21 yaşındaki İsrailli kadın esirin görüntülerini yayınladı. Kadının tedavi görüntülerini içeren videoda Shem'in 'Lütfen en kısa zamanda bizi buradan çıkarın' dediği anlar da yer aldı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Mia'nın geçen hafta kaçırıldığını doğruladı ve yetkililerin Mia'nın ailesiyle iletişime geçerek onlarla temas halinde oldukları açıklandı.



Üç saat boyunca ameliyat edildiğini kameraya anlatan kadın, 'Bana bakılıyor, ilaç alıyorum. Sadece bir an önce evime, aileme, anne babama, kardeşlerime dönmeyi istiyorum. Lütfen beni bir an önce buradan çıkarın' dedi. İsrail basını bunu 'propaganda klibi' olarak nitelendirdi. Times of Israel söz konusu videonun Hamas askeri sözcüsü Ebu Ubeida'nın rehine sayısını açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.

  • Hamas'ın askeri kanadı İzzettin El-Kassam Tugaylarının Sözcüsü, ellerinde 200 ila 250 kadar rehine olduğunu, şartlar sağlandığında serbest bırakacaklarını aktardı. Hamas, farklı milletlerden ellerinde olan tutsakları, 'koşullar izin verdiğinde serbest bırakacaklarını' duyurdu.

İsrail Savunma Bakanı Gallant: Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu hafta çıktığı bölge turunun ardından ikinci defa Tel Aviv'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdikleri savaş kabinesi toplantısının ardından beraber açıklama yaptı. ABD'nin "her zaman iyi bir müttefik olduğunu bildiklerini ancak bugün İsrail ve tüm dünyanın kendi gözleriyle bunu gördüğünü" dile getiren Gallant, Blinken'ın bu hafta ikinci kez geldiğinin, Washington'dan diğer üst düzey isimlerin İsrail'i ziyaret ettiğinin altını çizerek, "Akdeniz'de Amerikan bayrağı dalgalanmasının herkes ne anlama geldiğini biliyor." diye konuştu.

Gazze sınırının iki tarafındaki İsrail vatandaşları ve askerlerine bağlı olduklarını ifade eden Savunma Bakanı, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız." ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Meclisin yeni dönem açılış töreninde yaptığı konuşmada, savaşı zafer elde etmeden bitirmeyeceklerini ve amaçlarının Hamas'ı devirmek olduğunu vurgulamıştı.

İran ve Lübnan Hizbullahı'na seslenen Netanyahu, "İran ve Hizbullah'ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın, bedeli çok daha ağır olur." ifadelerini kullanmıştı.


İran'dan Hizbullah açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Lübnan Hizbullahı'nın ilerleyen saatlerde İsrail'e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini söyledi.

Abdullahiyan, "Direniş liderleri, Siyonist rejimin Gazze'de herhangi bir eylem (kara saldırısı) yapmasına ardından diğer bölgedeki direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyecektir. Tüm seçenekler Hizbullah'ın önündedir." dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise önceki saatlerde İran'ın çatışmalara bizzat dahil olacağı iddialarını yalanlamıştı.

Kenani, "Biz bu tür açıklamaları (iddiaları) önemsemiyoruz. Gerçek şu ki, Filistin direniş güçlerinin, siyonistlerin süregelen insanlık suçlarına verdikleri karşılıktır. Bu tür uydurma projeler, ABD'nin sorgulamaksızın Gazze halkına saldıran siyonistlere verdiği desteği dünya kamuoyuna izah etme çabasından ibarettir." dedi.



#İsrail
#Filistin
#Gazze
#Hamas
7 ay önce