|

IŞİD''e İsviçre birliği

IŞİD''in Irak ve Suriye''de Hristiyan bölgeleri ele geçirmesi üzerine Avrupalılar dindaşlarına yardım için Haçlı birlikleri kurmaya başladı. İsviçre''den bölgeye gidenlerin büyük kesimini Avrupa''ya göç eden Süryani, Asuri ve Keldaniler oluşturuyor.

Zürih
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:54 - 26/08/2014 Salı
Yeni Şafak
IŞİD''e İsviçre birliği
IŞİD''e İsviçre birliği

Suriye ve Irak''taki Sünni bölgelerde kontrolü elinde bulunduran Irak-Şam İslam Devleti''nin (IŞİD) Hristiyan bölgelerdeki Keldani ve Süryani yerleşim birimlerini ele geçirmesi üzerine Avrupa''daki Hristiyanlar alarma geçti. Özellikle İsviçreli Hristiyanlar, Suriye ve Irak''taki dindaşlarına yardım amacıyla savaşmak için bölgeye gitmeye başladı. İsviçre''de yayınlanan Sonntagszeitung gazetesi haberi ''Teröre karşı Haçlı Birliği: İsviçreli Hristiyanlar IŞİD''e karşı savaşa gidiyor'' manşetiyle verdi.

GİDEMEYENLER PARA TOPLUYOR

Haberde kısa bir zaman içinde 10 kişinin bölgeye giderek din kardeşleriyle birlikte IŞİD''e karşı savaştığı kaydedilerek, ''İsviçre''de savaşa gidemeyen ancak bölgedeki Hristiyanlara destek olmak isteyenler de para topluyor'' denildi. Suriye''nin kuzeyinde Süryani Askeri Konseyi''ne (Syriac Military Council) katılarak bölgedeki Hristiyanlarla Haçlı Birliği oluşturan İsviçreliler, Avrupa''ya göç etmiş Süryani, Asuri ve Keldanilerden oluşuyor.

BİRKAÇ IŞİD''Çİ ÖLDÜRDÜM

Konsey için savaşan 31 yaşındaki Asuri Johann Cosar, Kamışlı kampında Sonntagszeitung gazetesine verdiği demeçte, önceden İsviçre ordusunda teğmenlik yaptığını ve bir kaç IŞİD üyesini vurduğunu anlattı. 42 yaşındaki Gewargis Hanna ise İsviçre gazetesine yaptığı açıklamada ''Bizim için önemli olan Hristiyan kültürümüzün, dilimiz ve halkımızın sürekliliğidir. Bunun için buradayız'' dedi. Suriye'deki Asuri ve Süryaniler, 2011 Mart''ında başlayan iç savaş sırasında genellikle Beşar Esed rejiminden yana olan tavırlarıyla biliniyor.


10 yıl önce