|

İspanya basını kan kaybediyor

Ekonomik kriz ile zor günler yaşayan İspanya'da her sektör nasibini alıyor. Avrupa'nın en prestijli gazetelerinden El Pais personelinin maaşında indirime gitti.

Aa
00:00 - 5/10/2012 Cuma
Güncelleme: 21:14 - 5/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

İspanya'nın yaşadığı ekonomik kriz, Avrupa'nın prestijli gazetlerinden sayılan, 36 yılı geride bırakan, sol görüşlü El Pais gazetesini de etkiledi.El Pais'in bağlı olduğu Prisa grubunun başkanı Juan Luis Cebrian, ''Gelecek yıllarda şirketin yaşamını sürdürmesini garanti etmek için bir dizi önlem almak zorunda kaldığını'' El Pais'in yönetim kuruluna ve sorumlu redaktörlere bildirdi. 

Yapılan yazılı açıklamada, El Pais'in yapacağı kesintilerin gelecek salı günü resmen sunulacağı belirterek, bunların maaşlarda kesinti, erken emeklilik, bazı bölgelerdeki kadroların kısılması şeklinde olacağı ifade edildi.

-Üzücü ama ne yapalım-

Açıklamada, alınan önlemlerin, ''önlenemez'' olmasına rağmen ''üzücü'' olduğu vurgulandı. 

İspanya'nın en yüksek tirajlı gazetesi olan El Pais, ''Son yıllarda yaşanan ekonomik krize, gazetenin geleceğini tehdit eden İspanyol ekonomisindeki küçülmeye rağmen gazetenin kalitesini ve liderliğini'' devam ettirmesindeki çabalarından dolayı çalışanlarına teşekkür etti. Açıklamanın sonunda, ''Sorun, karı daha fazla artırma meselesi değil. Gazete, mevcut yapısındaki harcamalara daha fazla katlanamaz'' denildi.

-Krizde 8 bin gazeteci işini kaybetti-

Öte yandan, İspanya Basın Dernekleri Federasyonu'nun açıkladığı rakamlara göre, ekonomik krizin başladığı 2008 yılından bu yana İspanya'da işini kaybeden gazeteci sayısı 8 bini geçti. 2008 yılına oranla 2012'de basın sektöründe yüzde 20 daha az istihdam olduğu kaydedilirken, gazetelerin satışları ve reklam gelirleri büyük ölçüde düştü. Örneğin El Pais yüzde 18,5, El Mundo yüzde 22, La Razon yüzde 26, ABC yüzde 2,5, oranlarında tiraj kaybetti.

İspanya'da son 4 yılda kapatılan medya organı sayısı ise 57 oldu.


12 yıl önce