|

İspanya'da isyan

İspanya''daki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında, en son açıklanan yüzde 27''yi aşan işsizlik rakamları protesto edildi.

Cihan
00:00 - 1/05/2013 Çarşamba
Güncelleme: 15:23 - 1/05/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İspanya'da isyan
İspanya'da isyan

Ülkenin en büyük iki sendikası CC OO ve UGT''nin çağrısı üzerine İspanya genelinde 80''e yakın gösteri düzenlendi.

Başkent Madrid''in Neptun Meydanı''nda toplanan göstericiler, ''Sınırları yok. Kendi hakların için savaş'' sloganları eşliğinde Sol Meydanı''na kadar yürüdü.

Öğle saatlerinde başlayan protestoya katılan Madridlilerin hedefinde işsizlik; sağlıktaki özelleştirmeler; eğitimde, sosyal servislerde ve emekli maaşlarında yapılan kesintiler; ipotek borçları yüzünden evden a ve yolsuzluklar vardı.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen sendika liderleri Jose Ricardo Martinez (UGT) ve Jaime Cedrun (CC OO), hükümetten ''demokrasi, katılım ve iş'' talep ettiklerini çünkü vatandaşların sabrının ''tükenmek üzere'' olduğunu ifade etmişti.

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü''nün son raporuna göre ülkede yüzde 27,16 oranıyla, 6 milyon 202 bini aşkın işsiz bulunuyor. Yüzde 20,35 işsizliğin olduğu başkent Madrid''de ise bu rakam 680 bin olarak açıklandı.

Bugün gösteri öncesi bir açıklama yapan UGT Genel Sekreteri Candido Mendez ile CC OO Genel Sekreteri Ignacio Fernandez Toxo, 6,2 milyondan fazla işsizliğin İspanya''yı ''acil duruma'' sürüklediğini söyledi.

1 Mayıs''ın bir milat olması gerektiği belirten sendika yetkilileri, ''ekonomik modeli değiştirmek, istihdam ve koruma için büyük ulusal bir anlaşma'' çağrısında bulundu.

Hükümetin ekonomi politikalarını değiştirmesini talep eden Mendez ve Toxo, kendi üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

11 yıl önce